Szeged

Új trolibuszok érkeztek Szegedre + képek + videó

Új trolibuszok érkeztek Szegedre + képek + videó

Négy trolibusz állt üzembe.

Márton Andrea
3 órája
Fotó: Szeged Ma/Márton Andrea
Új trolibuszok érkeztek Szegedre + képek + videó

Szegeden újabb trolibuszok álltak üzembe, amint azt Mészáros Virág, a HUMDA Zrt. vezérigazgatója is hangsúlyozta a legújabb trolibuszok átadásán. A csütörtöki esemény keretében négy új SOR TNS 12 típusú trolibusz áll üzembe, amelyek a fenntarthatóságot helyezik a középpontba.

Fotó: Szeged Ma/Márton Andrea. Négy önjáró trolibuszt adtak át Szegeden a HUMDA közreműködésével.

 

A HUMDA Zrt. 577 millió forintos támogatásával beszerzett trolibuszok képesek 50 kilométert megtenni a felsővezeték-hálózattól függetlenül.

Mészáros Virág elmondta: 

A mobilitás területén nincs fontosabb szempont a fenntarthatóságnál.

Ezen kívül a HUMDA Zrt. több mint egy milliárd forinttal támogatta nyolc tisztán elektromos BYD busz megvásárlását is, amelyek már tavaly óta szolgálják az utasokat Szegeden.

Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere kiemelte, hogy a fenntarthatóság kiemelt fontosságú a város számára. A közlekedés fejlesztése mellett a kerékpáros és gyalogos közlekedés feltételeit is javítják. A 2018-as felmérés szerint a közösségi közlekedés részaránya a városon belüli helyváltoztatások között 36 százalék volt, ami magasabb, mint az autóhasználat aránya.

Nagy Sándor hangsúlyozta: 

A közösségi közlekedés szerepének megőrzése érdekében jó minőségű szolgáltatást nyújtó, rendszeresen járó villamosokra, trolibuszokra és buszokra van szükség, melyek valódi alternatívát jelentenek az autóhasználat helyett.

Ennek érdekében az önkormányzat egy három év alatt egymilliárd forintos költségvetésű programot indított a régi járművek felújítására, kezdve a trolibuszflotta gerincét adó Skoda-Ikarus járművek rekonstrukciójával.

A cseh SOR Libchavy s. r. o. által gyártott SOR TNS 12 trolibuszok energiatakarékos hajtásrendszerrel rendelkeznek. A 12 méter hosszú, háromajtós, légkondicionált járművön 34 ülőhely és 43 állóhely található, így kényelmes és környezetbarát megoldást kínálnak a városi közlekedésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.