Szeged

Több mint háromszáz óvodapedagógus gyűlt össze Szegeden

Több mint háromszáz óvodapedagógus gyűlt össze Szegeden

Balatoni Katalin, köznevelési helyettes államtitkár látogatott Szegedre

2024. október 25., péntek
Több mint háromszáz óvodapedagógus gyűlt össze Szegeden

A néphagyomány csak szívből szívbe átültethető – hangsúlyozta az Így tedd rá! program kapcsán Balatoni Katalin, köznevelési helyettes államtitkár Szegeden. 

Fotó: Karnok Csaba/Délmagyar

A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása

– ez a Mórus Tamás-idézet adta az országos óvodapedagógiai szakmai nap mottóját, amelyet a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület és a Szeged és Környéke Területi Kör rendezett a Szent-Györgyi Albert Agórában. 

Több mint háromszáz óvodapedagógus érkezett szerte az országból, sőt határon túlról is. A konferencia fókuszában az élő néphagyomány továbbadásának lehetőségei álltak – számolt be a Délmagyar.

A program lényege, hogy a népi játékok „visszatanításával” segíti a gyermekek fejlődését és a harmonikus élet kialakítását. A helyettes államtitkár előadásában hangsúlyozta, hogy a néphagyományok átörökítésének sikeréhez kulcsfontosságú az óvodapedagógus lelkesedése, amely átragad a gyerekekre. Az óvodások a népi játékokon keresztül gazdagodnak észrevétlenül a legautentikusabb magyar hagyománykinccsel, amely a személyiségfejlődésük minden területére pozitív hatással bír. Ahogy fogalmazott, a néphagyomány csak szívből szívbe átültethető. 

A résztvevő óvodapedagógusok mind egyetértettek abban, kulcsfontosságú, hogy a gyerekeket már óvodás korban megismerkedjenek a néphagyománnyal játékos, élményalapú formában. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.