Szeged

Múltidéző: Könny szökött a szemünkbe, amikor megláttuk Tarjánt

Múltidéző: Könny szökött a szemünkbe, amikor megláttuk Tarjánt

Öt percnyi időutazás a még formálódó tarjáni városrészbe, 1973-ba és 1974-be

Kibédi Péter
2 órája
Múltidéző: Könny szökött a szemünkbe, amikor megláttuk Tarjánt

A szegedről készült és videómegosztókon fellelhető retró videók rengeteg kincset érő hosszabb, rövidebb videót találni. Az egyik legnagyobb kincs az egy félévszázados videó, amit Balogh Ferenc forgatott, a felirat tanulsága szerint 1973 és 1974 között. Az 5 perces fekete-fehér videó alákevert zene is a hetvenes éveket idézi, de a képek… sok embernek talán könny szökik a szemébe.

A film a Csillag téren kezdődik, ahol szembetűnő, hogy még a fű sem nő, nem hogy a fa. A betonrengeteg annak köszönhető, hogy a panelházakat alig néhány éve, hónapja fejezték be, az építkezésnél pedig nem a „zöldítés” volt a fő feladat és cél. A betondzsungelben akkoriban még a farmotoros, vagy ahogy a köznyelv hívta, „faros Ikarus” buszok jelentették a kapcsolatot a Belvárossal, természetesen a trolinak, még nyoma sincs. Ahogy a körforgalom sincs ott a nagy kereszteződésben. A tízemeletesek alatt nincs üzlet és láthatóan nagyobb rend van, mint manapság.

Ellátogatunk egy kicsit messzebb, az Olajbányász tér felé. Meglepődve láthatjuk milyen élet volt a töltésen, természetesen az ott napozók sem hiányoznak. A játszótereken mindig telt ház volt és ez jól látszik a filmen is. Bár a film nem színes és pláne nem illatos, aki a hetvenes, nyolcvanas években élt, vagy sokat járt Tarjánban, az egészen biztos színesben és csak a városrészre jellemző illatokat „élvezve” nézi vissza a videót-talán valóban könnyes szemmel.

A filmet 15 éve töltötte fel a Youtubera Bassa25 töltötte fel, azt írta, hogy véletlen került hozzá a felvétel. Az elmúlt 15 évben 66 ezren látták Tarjánt a hetvenes évekből.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.