Szeged

Krisztina nővér öröksége: Egy élet a szolgálatban + képek

Krisztina nővér öröksége: Egy élet a szolgálatban + képek

Krisztina nővér elhivatottsága és szeretetteljes hozzáállása sokak számára inspiráló példa volt.

Márton Andrea
3 órája
Fotó: Szeged Ma/Márton Andrea
Krisztina nővér öröksége: Egy élet a szolgálatban + képek

Október 2-án a Karolina Iskola közössége emlékezett meg Vargacz M. Krisztina nővér életéről és munkásságáról, aki öt évtizeden át tagja volt a rendnek. 

Éveken át tanított matematikát, fizikát és technikát, valamint iskolaigazgatóként dolgozott a Svetitsben és az újrainduló szegedi iskolában, a Karolinában. Fotó: Szeged Ma/Márton Andrea. 

 

A program az Alsóvárosi templomban kezdődött, ahol 16:30-kor szentmisét tartottak. Ezt követően a Karolina Iskola „virágos udvarát” Krisztina nővér tiszteletére nevezték el, ezzel is megörökítve emlékét. Az udvar megáldását Kondé Lajos atya végezte, aki szavaival és áldásával különlegessé tette az eseményt.

Az ünnepi beszédet Dr. Balogh Elemér mondta, aki méltatta Krisztina nővér elhivatottságát és az iskola iránti szeretetét. Mezeyné Szatmári Tímea iskolaigazgató szintén emlékező beszédet mondott, amelyben kiemelte Krisztina nővér pedagógiai munkáját és a közösségért végzett áldozatos tevékenységét.

A Szent Őrzőangyalok Óvoda aulájában Lobmayer Judit (SSND) rövid filmet mutatott be Krisztina nővér életéről, amely bemutatta az őszinte és szeretetteljes közösségi szellemet, amelyet Krisztina nővér képviselt.

Krisztina nővér 1948. december 25-én született Homokmégyen, ahol sok szeretetet kapott családjától, különösen a nővére elvesztése után. Fiatalon, mindössze húszévesen lépett be a rendbe, a kommunizmus idején, amikor a vallás gyakorlása nehézségekbe ütközött. Az iskolaigazgató, aki meg akarta téríteni őt, nem tudta megakadályozni Krisztina nővér elhivatottságát, és végül a nővérekkel való levelezés után a Patrona falai között találta magát. Krisztina nővér pályafutása alatt sok tanítvány és munkatárs emlékezik rá hálával és szeretettel. Az évek során számos kihívással nézett szembe, de mindig megtartotta hitét és elhivatottságát. Az iskolai vezetői pozíciói alatt, különösen Debrecenben és Szegeden, jelentős szerepet játszott az oktatás fejlődésében és a közösség építésében.

Az esemény agapéval zárult, ahol a résztvevők megosztották saját emlékeiket Krisztina nővérrel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy milyen fontos szerepet játszott az iskolai közösség életében. Krisztina nővér a Szent Erzsébet Szeretetotthonban segített, ahol idős nővérek és hozzátartozóik ápolásával foglalkozott, és örömmel töltötte idejét édesanyjával és régi tanítványaival.

Krisztina nővér életének és munkásságának megünneplése során a közösség megerősítette, hogy mindig van kin segíteni, és hogy Krisztina nővér öröksége tovább él a szívükben.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.