Szeged

Kitüntették Lengyelország szegedi tiszteletbeli konzulját, Karol Biernackit

Kitüntették Lengyelország szegedi tiszteletbeli konzulját, Karol Biernackit

40 éve tevékeny a magyarországi lengyel közösségben

2024. október 24., csütörtök
Kitüntették Lengyelország szegedi tiszteletbeli konzulját, Karol Biernackit

Karol Biernacki történésznek, Lengyelország szegedi tiszteletbeli konzuljának, a budapesti Waclaw Felczak Alapítvány kuratóriumi elnökének adományozták a lengyel Nemzeti Emlékezet Bizottsága (IPN) Lengyel Történelem Nagykövete nevű díját – közölték csütörtökön az IPN honlapján.

 

Karol Biernacki szerda délután a varsói Lazienki Királyi Park Vízi Palotájában megrendezett ünnepségen vette át a díjat Karol Polejowskitől, az IPN alelnökétől. Az IPN idén három külföldön élő személyiséget és két külföldi intézményt tüntetett ki a lengyel történelem népszerűsítéséért odaítélt díjjal.

Karol Biernackit az IPN „a lengyel történelem rajongójának“ nevezte. Aláhúzták: 

A történész 40 éve tevékeny a magyarországi lengyel közösségben, ez idő alatt kiállítások és konferenciák szervezője volt. 

Felidézték azt is, hogy a kitüntetett az egyik fordítója a Witold Pilecki lovassági kapitány auschwitzi jelentése című könyvnek. Pilecki a második világháborús, majd a kommunistaellenes lengyel ellenállás jelképének számít.

Kiemelték azt is, hogy Biernacki „a lengyel és a magyar nemzet kulturális örökségét ápoló” Waclaw Felczak Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A történész a díj átvételekor mondott beszédében aláhúzta: tevékenységével Lengyelország iránti háláját rója le. Mindazonáltal 

még sok, a lengyel történelmet illető fehér folt van, amelyet tisztázni és magyarázni kell a Lengyelország iránt mély barátságot ápoló magyar nemzetnek

– tette hozzá Biernacki.

A Lengyel Történelem Nagykövete díjat idén második alkalommal adományozták oda. A kitüntetés egyenes örököse a 2015-2022-ben létező, a Történelem Szemtanúja nevű IPN-díjnak, amelyet 2019-ben Szalai Attila magyar író, politológus, polonista, diplomata (1950-2020), 2020-ban pedig Tischler János diplomata, történész, polonista vett át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.