Szeged

Az élet lapjai címmel nyílik új kiállítás a Somogyiban

Az élet lapjai címmel nyílik új kiállítás a Somogyiban

Máté Zsuzsanna kiállításának megnyitója csütörtökön lesz

2 órája
Az élet lapjai címmel nyílik új kiállítás a Somogyiban

Máté Zsuzsanna Az élet lapjai című kiállításának megnyitójára csütörtökön 17 órakor kerül sor a Somogyiban. Máté Zsuzsanna esztéta és irodalmár az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz – Művészettörténet Tanszék munkatársa. Fő küldetése Madách Imre munkásságának a kutatása. 

Máté Zsuzsanna 2023-as kiállítása a Somogyiban. Fotó: Somogyi-könyvtár.

 

„Madách Imre 1864. október 5-én, szerda éjjel halt meg, 41 évesen. Még örvendezhetett Az ember tragédiája sikerének és a számtalan rangos elismerésnek. Rövid életének utolsó hónapjaiban – a negyedszázad alatt született összesen 300 költeményéből válogatott – 252 versét javítgatta, tematikus ciklusokba rendezve néhol töredékes, újraírt (kézirat)lapjait, melyek teljességükben csupán 1942-ben jelentek meg. A madáchi költemények – elsősorban a méltánytalan elfeledettségük miatt – nemcsak az értékességüket hangsúlyozó könyv, illetve tanulmányok megírására ösztönöztek, hanem Madách halálának 160. évfordulójának évében olajfestmények megszületését is inspirálták. Festményeim nem vers-illusztrációk és semmilyen szöveg nem olvasható rajtuk. Szándékom szerint poétikus vizualitásuk egyszerre fogja át a bensőséges naplóként is olvasható madáchi költészet alakulástörténetét, hangsúlyos témáit és néhány főbb jellegzetességét, mégis úgy, mint minden emberi létezés (megíratlanul maradt) ‘lapjai’-t.” – fogalmazta meg Máté Zsuzsanna a tárlat küldetését.

A tárlatot Pusztai Virág főiskolai docens, grafikus nyitja meg. A kiállítás 2024. október 19-ig tekinthető meg.

A program az Országos Könyvtári Napok keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A program az Őszi Kulturális Fesztivál rendezvénysorozat része.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.