Szeged

Így tette zsebre Botkát a baloldal vezére

Így tette zsebre Botkát a baloldal vezére

A Momentum mellett a Gyurcsánnyal és a DK-val kötött paktum volt a legfontosabb a szegedi polgármesternek.

Kibédi Péter
2024. március 20., szerda
Így tette zsebre Botkát a baloldal vezére

A múlt héten Szeged momentumos alpolgármesterével, Nagy Sándor városvezetői életútjával foglalkoztunk minisorozatunk első részében. Ezen a héten a város vezetésbe a Gyurcsány Ferenc delegálta Binszki József előretörését vesszük górcső alá, ami remekül megmutatja, hogyan vette át Gyurcsány Ferenc az irányítás Szegeden.

Az arcok árulkodóak....

 

Amikor 2020-ban Joób Márton, az ellene indított büntetőügy miatt kegyvesztett lett Botka Lászlónál, egy pillanatra megbillent a polgármester biztos szavazattöbbsége a közgyűlésben. Matekozásba kezdett Szeged polgármestere, a számtan vége pedig az lett, hogy mindenképpen szüksége van a Demokratikus Koalíció közgyűlési szavazataira. Ez volt az a pillanat, amire hosszú évek óta várt Gyurcsány Ferenc, aki gyakorlatilag azonnal be is jelentkezett Botkánál, hogy lediktálja feltételeit. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan lett a Botkáék által agyonszapult Binszki József alpolgármester, két évtizedet kell visszaugranunk az időben.

Támogatásból lett egymásnak feszülés

Az ifjú Botka László 2004-ben, Medgyessy Péter lemondása után még teljes mellszélességgel támogatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségét.

Annak első bizonyítéka, hogy nem működik a kémia a két politikus között, az volt, amikor Gyurcsány Ferenc és Botka László közös képe eltűnt a szegedi önkormányzat árvizes könyvének második kiadásából 2009-ben. 

Nemes egyszerűséggel kiretusálták azt. Az álhírgyártásban és a hírekkel való mókolásban azóta is jeleskedő szegedi propagandamédia már 15 éve is remekelt ebben a műfajban. Igaz Botka akkor azt mondta, nem tudott a változtatásról, de szerinte amúgy is egy más célra született verzióról volt szó. De azt ugye sejtjük, hogy ebben a városban a torony alól egy félmondat sem kerül ki a polgármester jóváhagyása nélkül.


Főhőseink nyolc évig kellő távolságtartással voltak egymás iránt, sok metszéspont nem is volt életükben. Amikor 2017-ben Botka László a polgármesteri széket miniszterelnökire cserélte volna, akkor kénytelen volt Gyurcsánnyal is foglalkozni. A két fél telefonon többször egyeztetett, de nem tudtak megegyezni a szereposztásról. Botka ezután mondta azt, hogy Gyurcsány akkora tehertétel a baloldalon, hogy a vele való koalícióról hallani sem akar. Több alkalommal is a nyilvánosság előtt üzengettek egymásnak. 

"Nem tudtam, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne sajnos a saját pártomat is"

- mondta akkor némi sértettséggel a hangjában Szeged polgármestere. Fletó nyerte kettejük párharcát, Botka pedig elkullogott, és valószínűleg itt fogta fel, hogy Gyurcsány nélkül esélye sincs országos politikai karrierre.

Gyurcsány nélkül Szegeden sem megy Botkának

Botka Lászlót cserben hagyta a komplett baloldal, így pártja, az MSZP is. A közelgő önkormányzati választásokon azonban szüksége volt még a szocikra, így maradt a kényszerházasságban. Ennek a maradványa, hogy jelenleg az MSZP a legnagyobb taglétszámú frakció a szegedi közgyűlésben. A polgármester viszont, rendkívül elegánsan, a választás után távozott az egyre komolyabb válságba sodródó pártból.

Újabb kétéves látszatnyugalom jött a küzdő felek között, majd elérkezett a 2021-es előválasztás. Botka László teljes mellszélességgel beállt Márki-Zay Péter mögé, szemben Gyurcsánynéval. Emlékezetes pillanata volt az előválasztásnak, amikor a szegedi és a hódmezővásárhelyi polgármester, ahogy a családoknál szokás, együtt adta le a voksát Dobrev Klára ellen.

 

A baloldali képviselő jelölti előválasztáson is szkanderozott egymással a két politikus Szegeden. A DK egyik jelöltje, Binszki József több hónapig szorgalmasan kampányolt az egyik szegedi körzetben, majd végül „rejtélyes” okokból átpártolt a másik választási körzetbe. Éppen oda, ahol Botka évtizedes szövetségese, az MSZP-s Szabó Sándor már két parlamenti választást is megnyert. A rejtély mögött mögött a DK és a Jobbik megállapodása volt. Csongrád-Csanád 2. választókerületében az akkor még jobbikos, azóta a Jakab Péter politikai szervezetéhez vándorolt Tóth Pétert támogatta a két párt, míg a másik körzetben beálltak az "odalökött" Binszki mögé. A korábbi ősellenségek házassága csúfos bukással végződött Binszkit Szabó Sándor, Tóthot az új Botka szövetséges, a Momentum mosolygós ifja, Mihálik Edvin győzte le simán.

Békebalt” nyújtottak egymásnak

Az előválasztás alatt is lehetett érezni, hogy a szegedi DK elnök és egyáltalán a DK nem a szíve csücske a szegedi városvezetőknek. 

Botka és hadserege, élén Nagy Sándorral többször is beleálltak a polgármesterrel nem egy alkalommal szemben helyezkedő, ráadásul a polgármester védelme alatt induló Szabó Sándorral küzdő Binszki Józsefbe. 

Csakhogy időközben Joób Márton, a büntetőügye miatt kegyvesztett lett Botka Lászlónál. Ekkor jött a már említett matekóra, mert ha a DK a polgármester ellen szavaz, akkor oda a többség, és ezt nagyon nem szerette volna Szeged első embere.

Ennek köszönhetően kisebb-nagyobb alkuk születtek a háttérben, mint például az igencsak ellentmondásos megítélésű DK-s Komjáti Zoltán indítása a kiskundorozsmai önkormányzati választásokon. A nagy összeborulás azonban 2022-ig váratott magára. Kényszeredetten kezet rázott Botka és Gyurcsány, de egyelőre csak a háttérben. A szegedi polgármester megkapta a neki fontos DK-s támogatást.

Városházi informátorunk szerint, amikor egy-egy ügyben Binszki József szembe helyezkedett Botka Lászlóval, az becsülettel kiverte a biztosítékot a polgármesternél. Nem egyszer (itt szó szerint írjuk, ahogy nekünk mondták) „vörös fejjel”, láthatóan feszülten és ingerülten zárta az egyeztetéseket. 

Gyurcsány végül zsebre rakta Botkát

Persze Fletó nem olyan, aki ingyen, ajándékba ad mindenféle politikai alkut. A támogatásért ellentételként alpolgármesteri helyet kért és kapott, így lett Binszki Józsefből alpolgármester. Azért, hogy ne csak egy „üres” pozíció legyen, tartalmat is kreáltak mellé, ő lett a várospolitikai alpolgármester. Hozzá tartoznak a kulturális, az oktatási és a szociális intézmények működései. A küldetése a háttérben ennél fontosabb azonban: alpolgármesterként mélyebb rálátása és ráhatása van Botka Lászlóra, kvázi ő lett Gyurcsány helytartója a szegedi városházán.

Persze a viszonzás itt sem maradt el. Binszki József még DK-s képviselőként bőszen ellenezte a Botka által tervezett óvodabezárásokat Szegeden, alig egy évvel később már előterjesztője volt az intézmények megszüntetéséről, vagy összevonásáról szólórendelet tervezetének. Városházi informátorunk azt is elmondta, hogy Binszki József ígéretet tett például arra is, hogy nem támogatja az újszegedi parkolási rend megváltoztatását. Persze alpolgármesterként ebből is kihátrált. Nyilván az új pozícióban már nem tehette meg, hogy ellenkezzen.

Fletó pedig tavaly márciusban jött a teljes DK-s vezérkarral, úgy nevezett kihelyezett frakcióülésre. A szépen hangzó program hátterében azonban nem szerepelt más, mintsem hogy megmutassa, ő az úr a városházán.

Nézzék meg ezen a képen:

 

A vége pedig egy szép kézfogás:

Ezután már senki nem lepődne meg, ha szegedi baloldali listán a 2019-eshez képest lényegesen több DK-s jelölt lenne.

(Fotók: www.facebook.com)


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.