Szeged

68 évvel ezelőtt lobbant fel az 1956-os forradalom Szegeden

68 évvel ezelőtt lobbant fel az 1956-os forradalom Szegeden

A szegedi egyetemen lobbant fel az 1956-os forradalom és szabadságharc szikrája.

2 órája
Fotó: Liebmann Béla/SZTE
68 évvel ezelőtt lobbant fel az 1956-os forradalom Szegeden

68 évvel ezelőtt, október 16-án a szegedi egyetemen spontán hallgatói kezdeményezésre megalakult a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ), amely autonóm és demokratikus elvek mentén fogalmazta meg követeléseit, ezzel elindítva a forradalom szikráját.

Fotó: Liebmann Béla/SZTE . 

 

A szegedi egyetemen lobbant fel az 1956-os forradalom és szabadságharc szikrája. Napra pontosan 68 évvel ezelőtt, október 16-án spontán hallgatói kezdeményezésre létrejött az autonóm és demokratikus elvek mentén szerveződött Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, a MEFESZ – emlékeztetett a Delmagyar.hu.

Az egyetemisták 16 pontban fogalmazták meg követeléseiket, és szimpátiatüntetést szerveztek az 1956 júniusa óta tartó lengyel felkelések támogatására. Az akcióhoz a Petőfi Kör és több szervezet is csatlakozott.

1956. október 23-án délután 3 órakor kezdődött az egyetemisták tüntetése a Petőfi-szobornál, míg a Műegyetem hallgatói a Bem-szoborhoz vonultak. A budapesti munkásság is az egyetemisták mellé állt, így kezdődött a forradalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.