Szeged

100 éve Szeged: Már akkor is autógyilkos kátyúkkal küszködtek

100 éve Szeged: Már akkor is autógyilkos kátyúkkal küszködtek

100 éve is hasonló gondok foglalkoztatták Szeged polgárait

Kovács György
1 órája
100 éve Szeged: Már akkor is autógyilkos kátyúkkal küszködtek

Szegeden úton-útfélen kátyúkba botlani, erre számtalan civil kezdeményezés próbálta már felhívni a figyelmet, de a politikai is számtalan alkalommal irányította rá a figyelmet. Legutóbb Farkas Levente, fideszes önkormányzati képviselő ültetett virágokat a kátyúkba, vele egy időben pedig a szegedi MKKP "Kátyúfaló Szörnyet" festett fel több helyen is. 

A probléma azonban egyáltalán nem új keletű, amit mi sem bizonyít jobban, hogy kereken száz évvel ezelőtt is pont erről írt a Szegedi Új Nemzedék. Wass Albert után szabadon mondhatánk úgy is, a víz szalad, a kátyú marad, a kátyú marad... 

 

Széchenyi tér, Városháza 1928-ban. Forrás: Fortepan

A Szegedi Új Nemzedék 1924. október 18-i cikke:

 

Életveszélyes állapotok a szegedi bulvárokon

Az összehasadozott aszfalton tengelytörést szenvedett egy autó 

A Szegedi Új Nemzedék már többizben szóvátette azokat a lehetetlen állapotokat, melyek városunk bulvárjain fennállanak. 

Az aszfalt, különösen a villamos sínek mentén össze-vissza van hasadozva, tátongó gödrök éktelenkednek az úttesten s a sínek is több helyen teljes nagyságukban kiállanak. Ezek a szépészeti szempontból is rikítóan szembetűnő jelenségek életveszélyessé teszik a közlekedést. Különösen a sötétség beálltával válnak egyenesen közveszélyessé ezek az állapotok, amikor is a Honoluluba illő, búval-bélelt világítás mellett a járműveken közlekedőket agyrázkódás környékezi, nem is szólva a járókelőkről, akik nyakukat kockáztatják. A szerencsés véletlenek összejátszásán múlott, hogy eddig komolyabb baleset nem történt. 

Az életveszélyes állapotok tegnap este megint egy könnyen végzetessé válható súlyos autódefektet okoztak a Széchenyi téri Buday-féle temetkezési vállalat előtt. Korber temesvári kalapgyáros 124. T. m. s./R. M. jelzésű autója, mely a Stefánia felől közeledett a Korzó-Mozi felé, bezökkent az úttesten éktelenkedő egyik gödörbe s ráfutva a benne körülbelül 10cm.-re kiálló vízcsapra, tengelytörést szenvedett. Az autó még néhány métert haladt, de közben ismét egy gödörbe zökkenve, egyik kerekét elvesztve, félredőlt. A sofőr előadása szerint, a legminimálisabb sebességre engedte autóját, ennek köszönhető, hogy az autó nem fordult fel, vagy nem szaladt be valamelyik üzlet kirakatába s nem okozott súlyosabb szerencsétlenséget, így is egy csomó kellemetlenség és anyagi veszteség érte az autó utasait, akik csak holnap folytatják útjukat. 

Ez a szerencsés véletlenen múlt defekt is követeli, hogy megszűnjenek végre ezek az anomáliák és a város vezetősége végre komoly lépéseket tegyen ebben az ügyben, mely szégyenfoltja Szeged városának. A horribilis vámdíjakból bizonyára telni fog az utak és villamos sínek megjavítására. Ellen esetben a bekövetkezhető szerencsétlenségek ódiumát a város volna kénytelen viselni, amire alkalom lépten-nyomon kínálkozik. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.