Szeged

Szent Adorján nap alkalmából elismerést kaptak a Csillagbörtön élenjáró dolgozói

Szent Adorján nap alkalmából elismerést kaptak a Csillagbörtön élenjáró dolgozói

2024. szeptember 12., csütörtök
Fotó: BvOp
Szent Adorján nap alkalmából elismerést kaptak a Csillagbörtön élenjáró dolgozói

Dr. Tóth Tamás bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka 2024. szeptember 10-én, a büntetés-végrehajtási szervezet napja alkalmából huszonkilenc adott át díszoklevelet és tárgyjutalmat. A központi ünnepségen, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási intézetben szeptember 10-én négy dolgozó kapott elismerést lelkiismeretes, megbízható munkájáért a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokától.

Ismereteink szerint Szent Adorján görög nyelvű szenvedéstörténete legkorábban az 5. században keletkezett. A görög szöveget latinra lefordították, ennek rövidített változata került be a Legenda Aureába. A börtönőrök védőszentje római katona volt Maximianus császár uralkodása idején, aki keresztény hite felvállalásáért halt mártírhalált. Szent Adorján 1996 óta a büntetés-végrehajtási szervezet védőszentje.

Napjainkban közel kilencezer ember dolgozik a büntetés-végrehajtási szervezetnél, akik a fogvatartottak őrzéséért, szállításáért, munkáltatásáért, élelmezéséért, egészségi állapotáért felelnek. Hazánkban 30 börtönben, mintegy 17 000 embert tartanak fogva. Tizenkét 100%-ban állami tulajdonú gazdasági társaság gondoskodik az elítéltek kötelező munkáltatásáról. A közelmúltban a szervezet elérte a teljes körű fogvatartotti foglalkoztatást.

A büntetés-végrehajtás Szent Adorján napján a testület legjobbjait is elismeri: központi és helyi állománygyűléseken jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó és példás szolgálatellátást tanúsítókat, és a szervezet legmagasabb kitüntetését, a belügyminiszter által alapított és adományozott Szent Adorján Érdemjelet is kiosztják.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.