Szeged

Múltidéző: a nyolcvanas évek vége Szegeden, svéd szemmel +videó

Múltidéző: a nyolcvanas évek vége Szegeden, svéd szemmel +videó

Nem csak a villamosok, a buszok is sárgák voltak, de még egy omnibusz is feltűnik.

Kibédi Péter
3 órája
Múltidéző: a nyolcvanas évek vége Szegeden, svéd szemmel +videó

A nyári szünet után ismét elindítjuk Múltidéző sorozatunkat. Az elmúlt hónapokba a közösségi médiában és a videómegosztókon is rengeteg videót találtunk, aminek a segítségével Szeged múltjába repülhetünk vissza. Aki már élt akkor, annak nosztalgia, aki még nem élt akkor, azoknak érdekes felfedezés, hogy milyen volt a város harminc, negyven, vagy éppen ötven éve.

Első videónkban 35 évet lépünk vissza az időben, hogy megérkezzünk 1989. június 12-re, ami egy szép kora nyári hétfői nap. Ehhez az idősebb generációnak naptár sem kell, hisz a videó első perceiben az autórádióban elhangzik a műsorismertetés, amiben a 2-5-ig, a rádió kívánságműsora az egyik műsorelem, ami minden hétfőn jelentkezett a Petőfi rádióban.

Készítője a svéd Olof Nevenius, akire a mai korban azt mondanánk, hogy videobloger. Csatornáján számos európai város közlekedéséről találunk videót, például az is kiderül, hogy Szeged mellett Miskolcra és Debrecenbe is ellátogatott videózni 1989 júniusában.

 

A videóban igazi „retró csemegéket” találunk. Rögtön az elején a régi, ma már lebontott Postás sporttelep melletti villamosmegállót látjuk, merthogy akkor még a Fonógyári utat keresztezve oda futott be a 3-as villamos, ami természetesen egy sárga Bengáli volt. Innen indulva a Kálvária sugárúton (ami akkor még Tolbuhin sugárút volt) jutunk el a belvárosba, egészen a Somogyi utca közepéig, merthogy akkor még ott volt a másik végállomás-ma ott a népszerű bár terasza és egy nosztalgiavillamos áll. Itt egy pillanatra még az akkori kor kedvelt nyári turisztikai járműve, az omnibusz is feltűnik-később menet közben is látjuk. Később a Klauzál téren, a Virág cukrászda teraszát is láthatjuk. A mai Tisza Lajos körúton (akkor Lenin körút) azt látjuk, hogy még a járda mellett futott a villamossín a Lófara kitérőnél, és a körforgalomnak még nyoma sincs a Dugonics téren.

Később, az eleredő esőben a Nagyállomás felállványozott épülete, majd a peron is látható, majd a belvárosban ZIU 9-es trolik és sárga Ikarusok. A végén Rókusig utazunk, az 1-es villamos akkori végállomásán még nyoma sincs a Plázának, csak egy „szimpla” hurokvágány halad a Búvár tó közelében. 

Mindez videóban is megtekinthető:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.