Szeged

A Hagyomány Szélmalma: Kiskundorozsma szívében + képek

A Hagyomány Szélmalma: Kiskundorozsma szívében + képek

A dorozsmai szélmalom története és hagyományai egyedülálló betekintést nyújtanak a helyi kultúrába és gazdaságba.

Márton Andrea
3 órája
Fotó: Márton Andrea
A Hagyomány Szélmalma: Kiskundorozsma szívében + képek

A dorozsmai szélmalom, amely 1821 óta áll Dorozsmán, a helyi közösség és kultúra szimbólumává vált. Ez a több, mint kétszáz éves építmény nemcsak a múlt emlékét őrzi, hanem aktívan részt vesz a jelen életében is, számos eseménnyel és programmal vonzza a látogatókat.

Fotó: Márton Andrea. A fiatalok bevonása a hagyományok megőrzésébe biztosítja, hogy a malom szellemisége és jelentősége a jövő generációi számára is élő maradjon.

 

Dorozsmán a fő látványosság a dorozsmai szélmalom, amely 2021-ben ünnepelte kétszáz éves évfordulóját. A szélmalom jelentős történelmi és kulturális értékkel bír, mivel az egyetlen megmaradt eredeti állapotú szélmalom a környéken.

A dorozsmai szélmalom tiszteletbeli szélmolnárja Vass József.

Ő felelős a malom hagyományainak megőrzéséért és a közösségi események szervezéséért, amelyek célja a helyi kultúra népszerűsítése és a malom működésének bemutatása. Vass József szerepe kulcsfontosságú a dorozsmai szélmalom örökségének megőrzésében és a látogatók tájékoztatásában.

Vass József tiszteletbeli szélmolnárral lehetőségünk nyílt interjút készíteni a kiskundorozsmai szélmalom történetéről, működéséről és a látványőrlés folyamatáról is.

 

A szélmalom története gazdag és változatos

 

- Eredetileg kenyérgabona, takarmány és paprika őrlésére építették, és 1949-ig iparszerűen működött. A szocialista rendszer alatt a hagyományos malomipari eljárások háttérbe szorultak, ami a malom állapotának romlásához vezetett. 1961-ben műemlékké nyilvánították, de a következő évtizedekben nem költöttek rá, így 1974 áprilisában a malom összedőlt. Szerencsére a rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően a malom újra működőképes lett, és azóta is a helyi közösség fontos része.

 

A dorozsmai szélmalom nemcsak gazdasági, hanem kulturális szempontból is jelentős

 

- Rendszeresen szerveznek látványos őrléseket, ahol a helyi gazdálkodók búzát biztosítanak, és a látogatók megismerhetik a hagyományos őrlési folyamatokat. Ezek az események nemcsak a malom működését népszerűsítik, hanem a helyi hagyományokat is bemutatják, erősítve a közösségi összetartozást.

A fiatalok bevonása a hagyományok megőrzésébe kiemelt fontosságú. Oktatási programok, közösségi események és helyi gazdálkodókkal való együttműködés révén a fiatalok aktívan részt vehetnek a malom életében, így biztosítva a hagyományok továbbadását a következő generációk számára.

- A dorozsmai szélmalom tehát nem csupán egy építmény, hanem a helyi identitás és kultúra megtestesítője, amely a múlt értékeit a jövőbe is eljuttatja. A közösség elkötelezett a malom fenntartása és hagyományainak megőrzése mellett, így a dorozsmai szélmalom továbbra is a helyi élet szívében marad.

 

Az utóbbi években látványos őrléseket tartanak, ahol a helyi gazdálkodók is részt vesznek

 

A dorozsmai szélmalom látványőrlése egy különleges esemény, amely nemcsak a helyi hagyományokat idézi fel, hanem a közösség összetartozását is erősíti. Ez a rendezvény lehetőséget ad a látogatóknak, hogy megismerkedjenek a hagyományos őrlési folyamattal, és betekintést nyerjenek a malom működésébe.

Fotó: Márton Andrea. Ez a kétszáz éves építmény nemcsak a múlt emlékét őrzi, hanem aktívan részt vesz a közösségi életben, látványos őrlésekkel és kulturális eseményekkel vonzza a látogatókat.

 

A látványőrlés során a dorozsmai szélmalom, amely 1821 óta működik, újraéled, és a helyi gazdálkodók búzát biztosítanak az őrléshez. A látogatók figyelemmel kísérhetik, ahogyan a malom a régi, hagyományos módszerekkel őrli meg a gabonát, így megismerhetik a malomipar történelmét és technikáit.

Az esemény során a malom működése mellett a látogatók betekintést nyernek a helyi mezőgazdaságba is, és megismerhetik a búza különböző fajtáit.

 

A látványőrlés nemcsak a tudás átadásáról szól, hanem a közösségi élményről is

 

A rendezvény során a helyiek és a látogatók együtt ünneplik a hagyományokat, és lehetőség nyílik a baráti beszélgetésekre, valamint a helyi ételek és termékek megkóstolására. A közösségi események, mint például a látványőrlés, hozzájárulnak a helyi identitás megőrzéséhez és a közösség összetartozásának erősítéséhez.

A dorozsmai szélmalom látványőrlése tehát nemcsak egy egyszerű bemutató, hanem egy olyan élmény, amely a helyi kultúra és hagyományok megőrzését szolgálja. A rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a fiatalabb generációk is megismerkedjenek a malom működésével és a hagyományos őrlési technikákkal, így biztosítva a tudás átadását és a helyi örökség megőrzését.

Összességében a dorozsmai szélmalom látványőrlése egy színes és gazdag esemény, amely a múlt értékeit a jelenbe hozza, és a közösség számára fontos szerepet játszik a hagyományok ápolásában. A látogatók számára felejthetetlen élményt nyújt, miközben a helyi kultúra és gasztronómia iránti érdeklődést is felkelt.

 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.