Szeged

5 milliárdos beruházás valósult meg Szegeden

5 milliárdos beruházás valósult meg Szegeden

Olyan fejlesztések valósultak meg, amely az egész világon ritka

2024. szeptember 12., csütörtök
5 milliárdos beruházás valósult meg Szegeden

A CE Glass 1989 Kft. uniós támogatással, csaknem ötmilliárd forintos beruházással bővítette Szeged határában működő telephelyét és termelési kapacitását.

 

A nyílászárókhoz, belsőépítészeti megoldásokhoz, építőipari projektekhez síküveget készítő cég ügyvezetője, Varga Gusztáv a 2,391 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló beruházást bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: piaci hullámvölgyek idején a cég felszabaduló kapacitásait fejlesztésre fordítja.

A beruházás révén olyan automatizációt sikerült elérni a cégnél, amely csupán néhány vállalkozásnál létezik a világon.

A létrehozott rendszer robottechnológiával szállítja az üveget a vágósorokhoz, ahol a szabászat is automatizáltan zajlik. A vágás után az üveg szinte emberi kéz érintése nélkül kerül a szortírozórendszerbe, onnan a szigetelősorokra – ismertette a beruházás részleteit a szakember. Hozzátette: a projekt részeként 8 ezer négyzetméter területű, a hosszútávú környezeti fenntarthatóság érdekében megújuló energiaforrást alkalmazó technológiával felszerelt csarnok is felépült.

A beruházásnak köszönhetően a vállalkozás csökkenteni tudja költségeit, radikálisan mérsékelhető a selejt aránya. Az élőmunka folyamatos drágulása ellenére bővítik a létszámot, a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen megemelkedik a termelési volumenét

– tudatta az ügyvezető.

A hazai építőiparban jelentkező csökkenő kereslet miatt a vállalat exportpiacain szeretné bővíteni az értékesítést. A törekvés eredményeként már jelenleg is az értékesítés több mint felét teszi ki a kivitel. Hagyományosan Románia a CE Glass legfontosabb külföldi piaca, emellett fontos célország Szlovákia, Ausztria, az ex-jugoszláv országok, mintegy harminc országba szállítanak – közölte Varga Gusztáv.

Öt-hat évvel ezelőtt a CE Glass jellemzően kétrétegű hőszigetelő üvegeket gyártott, bevonat nélkül vagy csak néhány bevonattal. Ma már magas hozzáadott értékű, prémium üvegtermékeket állít elő a vállalkozás, amelyek legtöbbször három üvegrétegből állnak, hangszigeteltek, sokszor edzettek és a megrendelő igénye szerint festést vagy - a biztonság érdekében - laminálást is kapnak – mondta a szakember.

Varga Gusztáv több mint százéves hagyomány folytatásaként 1989-ben nyitotta meg Szilánk néven képkeretező és üvegező műhelyét Szegeden.

A vállalkozás az évek során nagykereskedelemmel, üvegfeldolgozással, szigetelőüveg-előállítással és üvegipari gépek gyártásával bővítette tevékenységi körét, és kilépett a nemzetközi piacra. A tevékenységét CE Glass néven folytató vállalkozás új termelő és logisztikai központját Szeged határában, Szatymazon 2012-ben adták át.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a családi tulajdonban álló, 45 alkalmazottat foglalkoztató CE Glass 1989 Kft. értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly 5 milliárd forintra növelte a 2022-es 4,55 milliárd forintról. A vállalkozás adózás utáni eredménye 2022-ben 876 millió, tavaly 591 millió forint volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.