Szeged

Szegeden mutatják be Tóth Péter új operáját

Szegeden mutatják be Tóth Péter új operáját

A Délvidék Házban adják elő a művet

5 órája
Szegeden mutatják be Tóth Péter új operáját

Szegeden a Délvidék Házban mutatják be augusztus 22-én Tóth Péter zeneszerző Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című műve alapján készült operáját.

Seres István Pipu, a darab rendezője a magyarországi ősbemutató előtt rendezett pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, Tóth Péter zeneszerző, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánhelyettesével régóta gondolkodtak arról, hogy készülhetne egy vizsgadarab a magánének tanszakos hallgatók számára. Ehhez kiváló alapul szolgál Raymond Queneau francia író, költő, matematikus 1947-ben megjelent műve, amely egy egyszerű történetet mesél el 99 stílusban.

Tóth Péter a könyvből - melynek korábban számos színházi feldolgozása is született - 16 képet választott ki, ezek mindegyike külön-külön, kabarészerűen mutatja be az opera műfajának sokszínűségét. A Bognár Róbert által fordított néhány mondatos, egyszerű történet sokféleképpen elmesélhető: precízen, kényeskedve, metafizikusan, visszafelé, alexandrinusban, szonettben, elő- és véghangzókat csonkolva, magán- és mássalhangzókat csereberélve, tankában - ősi japán versformában -, megkettőzve, csasztuskában, csacska dalban, konyhalatinsággal, görögösen.

A háromnegyed órás darab nagy játékteret ad majd a magánének szakos hallgatóknak, lehetőséget arra, hogy kipróbálhassák magukat a színpadon

- közölte a rendező.

A humoros, sokszor burleszk jelenetekben - a Szegedi Nemzeti Színház művészei - Somogyvári Tímea Zita, Szélpál Szilveszter, Bita Boglárka és Altorjai Tamás operaénekesek keltik életre az állandó történet mindig változó karaktereit, Szokody Anikó zongoraművész kíséretében.

A regisztrációt követően ingyenesen látogatható előadás második részében a Kosztándi Vonósnégyes Bartók Béla I. vonósnégyesével és Tóth Péter Halálvirágok című művével zárja a premiert.

Varga Márta, a Magyar Művészeti Akadémia szegedi munkacsoportjának titkára elmondta, az alkotmányos köztestület regionális szervezetének egyik fontos feladata a kapcsolattartás a határon túli magyar művészekkel, illetve az ezeken a területeken megvalósuló kezdeményezések támogatása.

A munkacsoport ezért támogatta kiemelten a produkció megszületését. Az opera ősbemutatóját áprilisban tartották a vajdasági Magyarkanizsán, a Regionális Kreatív Műhelyben. Az operát augusztus 23-án Szentesen is láthatja a közönség a Gregor József emlékét őrző kamaraopera-fesztiválon.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.