Szeged

Egyre jobban "megszorul a meleg" Szegeden: közterületeket újítanak meg

Egyre jobban "megszorul a meleg" Szegeden: közterületeket újítanak meg

3 órája
Egyre jobban "megszorul a meleg" Szegeden: közterületeket újítanak meg

Ismeretterjesztő kampányt indítanak, valamint a lakosságot és a vállalkozásokat is cselekvésre ösztönzik a városi hőszigethatás következményeinek mérséklése érdekében Szegeden - közölte Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.

Képernyőkép: Google Maps

 

Mintegy kétmillió eurós (800 millió forintos) költségvetésű, négyéves, 60 százalékos közvetlen uniós támogatással megvalósuló projektet mutattak be. Az elmúlt évtized mérései azt mutatják, hogy 

Szegedet egyre nagyobb mértékben sújtja a hőszigethatás. A város a környezetéhez képest egyre melegebb, és a településen belül is sok az olyan helyszín, ahol "megszorul a meleg".

A jelenségnek a többi közt egészségügyi következményei vannak, és megfigyelhető, hogy a súlyosabb hőhullámok a halálozások számának emelkedésével járnak. Ezért fontos a hőszigethatás következményeinek mérséklése, amelynek érdekében egy honlap hoztak létre és a közösségi médiában ismeretterjesztő kampányt indítottak.

Olyan ösztönzőrendszert is szeretnének kidolgozni, amely rábírja az ingatlantulajdonosokat a burkolt felületek arányának csökkentésére, arra, hogy a lebetonozott udvarok helyett intenzív zöld területeket hozzanak létre.

 

A következő felújítások tervezik

Átalakítják a Károlyi utca leburkolt terét, a Kossuth Lajos sugárút belső (a Vadász utca és a kiskörút közötti) szakaszán zöldsávot hoznak létre, az Anna kútnál átformálnak egy villamosmegállót, a város egyik iskolájában a diákokat és pedagógusokat bevonva tervezik át és újítják meg az udvart.

A Hajnóczy utcában pedig egy épülő irodaháznál a beruházóval együttműködve alakítják intenzív zöldfelületté az ingatlant övező közterületet - ismertette a tervezett fejlesztéseket az alpolgármester.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.