Szeged

Botka László fájó csendje

Botka László fájó csendje

A polgármester elfeledkezett Szeged díszpolgáráról

Kibédi Péter
4 órája
Botka László fájó csendje

Szombaton életének 94. évében elhunyt Gyulay Endre, nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök. Püspöksége rendkívüli hatással volt az egyházmegyére és Szegedre is, a rendszerváltás idején és azt követően is. Szeged városvezetése 2000-ben díszpolgári címet adományozott Gyulay Endrének, elismerve és megköszönve a városért tett munkáját.

Fájó csend a torony alatt

A múlt héten Szeged egy másik díszpolgárát is elveszítette, Király Levente 87 éves korában hunyt el, őt is díszpolgári címmel ismerte el a város 2007-ben. A színészlegenda halálhíréről értesülve Botka László közösségi oldalán írt bejegyzésben nyilvánította ki részvétét. Ahogy illik, és ahogy elvárható egy polgármestertől a város díszpolgárával szemben. 

Szombaton viszont néma maradt Botka László. Gyulay Endre halála után mindössze a városháza lakájmédiája a halálhíréről szóló cikkének elején olvasható ennyi: „Szeged önkormányzata és Botka László polgármester mély megrendüléssel értesült Gyulay Endre, Szeged-Csanádi Egyházmegye nyugalmazott püspöke, Szeged díszpolgára haláláról.” 

Távolságtartás az egyházzal

Botka László elegánsnak egyáltalán nem mondható hallgatása nem meglepő. Szeged polgármestere nem ápol harmonikus viszonyt az egyházmegyével.

 Emlékezhetünk a legutóbbi nyílt csatára, amit a város határába tervezett egyházi iskola építése ellen vívott, és amelynek a vége az lett, hogy gyakorlatilag a városvezetés elüldözött Szegedről egy tanintézményt, ami több száz gyermeket fogadott volna be.

A választási kampányban még a baloldalon is sokan kritizálták Botka Lászlót amiatt, hogy egyházmegyével és a Szegedi Tudományegyetemmel sem ápol jó viszonyt, holott mindkét esetben Szeged járna jól azzal, ha a városvezetés nyitott lenne az együttműködésre. Mint azt mi is megírtuk többször, hogy a polgármester a kötelező „körökön” kívül igyekszik távolt tartani magát az intézményektől.

Ebbe a távolságtartásba úgy tűnik beletartozik egy, a fent emlegetett kevéssé ízléses lépés is, ami ismét megmutatja Botka László jellemét, a gőgöt, amit a hatalom generál benne, és az empátia teljes hiányát aminek egyik oka az általa rendszeresen alkalmazott kettős mérce.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.