Szeged

Az idei július volt a legmelegebb hónap 1870 óta

Az idei július volt a legmelegebb hónap 1870 óta

Még soha nem mértek 1870 óta olyan magas hőmérsékletet Szegeden.

Márton Andrea
3 órája
Fotó: Facebook
Az idei július volt a legmelegebb hónap 1870 óta

2024 hetedik hónapja az 1951-től létező Szeged külterület mérőállomás által mért legmelegebb július volt, egyben a szegedi mérések 1870-ig visszanyúló történetének legmelegebb hónapja is – írja a dél-alföldi időjárás-kedvelők Facebook-csoportjában Tóth Béla, a közösség adminisztrátora.

Fotó: Facebook. 

 

1890-ben a mérések kezdete óta mért adatok napjainkig bezárólag tartalmazzák az év adott napján előfordult minimum és maximum hőmérsékletek értékeit. Egy adott nap mérési időszaka előző nap este 7 órától aznap este 7 óráig tart.

A napi legmagasabb hőmérsékletet leggyakrabban Szerepen 35, Budapesten 18, Kaposváron 17, Körösszakálon és Sellyén 16, Baján 15, Csongrádon 14, Túrkevén 12, Békéscsabán, Mázán, Szegeden és Túrkevén 11 alkalommal mértek a listák alapján.

A csapadékmennyiség tekintetében nagy volt a szórás a Dél-Alföld egészét nézve, köszönhetően a kiszámíthatatlan területi eloszlású konvektív csapadékgócoknak, a nagyfokú aszály ugyanakkor egyértelműen megállapítható - olvasható a Facebook bejegyzésben.

Július első napjai átlagosnak mondható nyári idővel teltek, hullámzó frontrendszer és hidegfront is érintette a térséget. Ezután azonban történelminek nevezhető hőhullám sújtotta a Dél-Alföldet közel két héten át. Ezt végül a július 18-án érkezett hidegfront szakította meg, a hónap végén pedig anticiklonális hatások érvényesültek, a meleg nappalok mellett viszonylag frissítő éjszakákkal és hajnalokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.