Szeged

Átadták az egyház által felújított Tóth Péter-házat

Átadták az egyház által felújított Tóth Péter-házat

A Vántus István zeneiskola költözik az épületbe

3 órája
Átadták az egyház által felújított Tóth Péter-házat

A mai napon átadásra került a Szeged-Csanádi Egyházmegye által felújíttatott Tóth Péter-ház. Az egykori kereskedő házába a Vántus István zeneiskola költözik.

Fotó: Gémes Sándor/Délmagyar

 

Az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium már el is kezdte birtokba venni a felújított Tóth Péter-házat

– mondta a megújult épület átadóján pénteken a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke. A Délmagyar beszámolója alapján Kiss-Rigó László beszélt arról is, hogy jó néhány évvel ezelőtt, még a koronavírus-járvány előtt keresték meg őket, hogy az egyházmegye vegye át az épületet, ami kívül-belül romos állapotban volt.

Egy kicsit hezitáltunk, mert semmilyen forrásunk nem volt a felújításra, és funkciót sem találtunk az épületnek. Végül mégis átvettük a tulajdonjogot, és pont ebben ez időben keresett meg minket a Szegedi Tudományegyetem azzal, hogy vegyük át a fenntartói jogát a Vántus iskolának, és azt is kérték, hogy lehetőleg egy új helyszínt is biztosítsunk a gyerekeknek. Végül megkaptuk a kormánytól a szükséges forrásokat, és elindíthattuk a projektet, ami most be is fejeződött

– mondta a püspök.

A Délmagyar megjegyezte, mivel a Tóth Péter-ház Szeged városképének meghatározó, ikonikus épülete műemlék, a kivitelezőnek számos szempontot kellett figyelembe vennie a felújítás során. Az épület helyreállítása a restaurátori tervek és engedélyek alapján történt. A munkákat folyamatosan kő- és homlokzat, fém-, fa- és murális szakrestaurátorok végezték, valamint szakfelügyeletet biztosítottak azon feladatrészekre, amelyeken speciális szakvállalkozók dolgoztak.

A felújítás körülményeiről ITT olvashat bővebben.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.