Szeged

Szerdán kezdődik a Muzsikáló Udvar programsorozat

Szerdán kezdődik a Muzsikáló Udvar programsorozat

Mácsai Pál, Máté Gábor és Lukács Miklós estjével nyitnak

3 órája
Szerdán kezdődik a Muzsikáló Udvar programsorozat

Mácsai Pál, Máté Gábor és Lukács Miklós estjével szerdán elkezdődik a Muzsikáló Udvar címet viselő programsorozat a szegedi városháza udvarán.

 

A Muzsikáló Udvart először 1970-ben a Szabadtéri Játékok kísérőrendezvényeként szervezték meg Vaszy Viktor kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a kiváló akusztikájú, 250-300 főt befogadó helyszínen - a fesztivál Dóm téri és az újszegedi ligetben látható nagyszabású produkciói mellett - is igényes programokat kínáljanak a nézőknek.

A sorozatban elsőként Mácsai Pál és Máté Gábor egy felolvasás keretében idézi meg az Örkény István és Esterházy Péter gondolkodása közötti kapcsolatot.

A két író világa generációs távolságuk, stiláris különbözőségük ellenére nagyon is alkalmas a párbeszédre. Mintha két alak, két szereplő lennének, de ugyanabból a színdarabból. Az elhangzó szövegeket Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművészének játéka fogja össze. Előadásában Bartók, a dzsessz, a népdalok motívumai mellett a szabad zenei improvizáció is megjelenik - írták a szervezők.

A Solis Consort 2019-ben alakult azzal a céllal, hogy korhű módon, eredeti hangszerekkel és énektechnikával szólaltassák meg a barokk és reneszánsz műveket. Szombaton Amiről csak a csillagok tudnak című estjükön Rupáner Ágnes tolmácsolásában versek és olyan zeneművek - mások mellett Monteverdi, Vivaldi és Purcell szerzeményei - hangzanak el, melyek témájukban és hangvételükben is az estéhez, éjszakához kapcsolódnak.

Az opera műfaja évtizedek óta elmaradhatatlan része a Muzsikáló Udvar programjának. Pál Tamás karmester szakmai vezetésével július 29-én színvonalában a szegedi operaélet hagyományaihoz illeszkedő estet rendeznek. Mozart, Rossini, Leoncavallo, Donizetti, Puccini és Verdi műveiből Rost Andrea, Kálnay Zsófia, Ninh Duc Hoang Long, Kelemen Zoltán, valamint Borbély Jácint énekelnek részleteket.

A sorozat visszatérő vendége a hangszerek nélküli, énekelt popzene meghatározó magyar szereplője, a Fool Moon. Az acappella együttes humoros és szórakoztató, de magas szakmai színvonalú és igényes stílusú koncertjein a műfajjal ismerkedő és a zenéhez értő hallgatók is egyaránt találnak kedvükre valót. A hónap utolsó napján válogatott acapella dalokkal, slágerekkel fogják megörvendeztetni a közönséget - közölték a szervezők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.