Szeged

Megszületett Peti, a fóka

Megszületett Peti, a fóka

A szintén Szegeden született Helgának született kicsinye

3 órája
Fotó: Lajos
Megszületett Peti, a fóka

A Szegedi Vadasparkban 2013 óta látható a borjúfóka, amely faj az egyik legnagyobb kedvenc az állatkertben. Ehhez hozzájárulhat az is, hogy rendszeresen tartanak olyan fókabemutatókat, amelyeken a látogatók számára is érezhetően nagy kedvvel vesznek részt az állatok. Most egy újabb fókával gyarapodott a szegedi állomány.

Fotó: Lajos. 

Már nagyon vártuk, hogy a 2015-ben szintén az állatkertünkben született Helga kicsinye megszülessen. A látogatók is rendszeresen érdeklődtek, így biztos sokaknak jelent örömet a hír: a kisfóka egészséges, és immár kiúszhatott a medencébe is

- közölte a Szegedi Vadaspark.

Maga a születés a medencés kifutóban történt. 

Megható volt látni, hogy az első órákban még gyenge kicsinyét hogy óvja és próbálja a felszínen tartani az anyja

- írták. Hozzátették, a biztonság kedvéért a kicsit és anyját egy sekély vizes részre különítették el az első napokra, mert bár már tudnak úszni az újszülött borjúfókák, hamar elfáradnak és meg is fulladhatnak a mély vízben. A természetben is a parton szülnek. Amint megerősödnek, pár nap elteltével már biztosan úsznak anyjuk után.

Bár a valódi fókák közé tartozó borjúfóka még nem számít veszélyeztetett tengeri emlősnek, ugyanazok a tényezők veszélyeztetik, mint más fókákat, ceteket és tengeri teheneket: a túlhalászat és a halászhálóba gabalyodás, a vadászat és a tengerek szennyezése. Számos európai állatkertben élnek, és bár úgy tartják, kevésbé tréningezhetőek, mint a népszerűbb oroszlánfókák, a vadaspark tapasztalatai szerint ők is könnyen taníthatók az általuk is alkalmazott pozitív megerősítésre épülő tréning módszerével.


 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.