Szeged

Ismerős hangzás új köntösben: Švejk a Tisza Teátrum színpadán

Ismerős hangzás új köntösben: Švejk a Tisza Teátrum színpadán

"Dark operett" műfajban elevenedik meg a színdarab

2024. július 5., péntek
Ismerős hangzás új köntösben: Švejk a Tisza Teátrum színpadán

Bizonyára sokaknak ismerősen cseng Švejk neve, Jaroslav Hasek cseh író legendás figurája, akinek kalandjait már csaknem hatvan nyelvre fordították le. A Térszínház Kaj Ádám rendezésében, Bucz Magor számos rangos hazai és nemzetközi zenei díj birtokosának lenyűgöző dalaival eleveníti meg a derék katona történetét egy egyedülálló "dark operettben", avagy zenés monarchiasiratóban.

Fotó: Érdi Róbert/papageno.hu

 

A 2023 őszi bemutató óta óriási sikert arató Švejk most Szegedre is megérkezik, ahol szabad ég alatt, a természet lágy ölében élvezhetik a nézők a darabot. A produkció Hašek regényének sajátos hangulatát ötvözi modern zenei elemekkel, megteremtve a dark operett műfaját. A színpadra álmodott világ nem csupán Hasek humorát tükrözi, de elgondolkodtató kérdéseket is feltár a monarchia bukásával és a háború pusztításával kapcsolatban.

A Smokin' Chimney zenekar lendületes játéka és a darab fülbemászó dallamai biztosítják a szórakozást, miközben a sodró történet megrendítő élményt nyújt. A Švejk nem csupán egy színházi előadás, hanem egy különleges utazás a múltba, tele humorral, zenével és elgondolkodtató üzenetekkel.
 

A rendező, Kaj Ádám gondolatai:

Hašek klasszikusa talán a legismertebb és legnépszerűbb cseh irodalmi mű Magyarországon, és éppen emiatt hajlamosak is vagyunk romantizálni annak groteszkbe hajló főhősét. Hovatovább sokan a cseh nemzet egészével azonosítják a švejki lelket, miközben a csehek – ahogy Patrik Ouředník egyik esszéjében rámutat – egyszerre büszkék erre a hagyományra, és egyszerre szégyellik azt. Ahogy a csehekre, úgy ránk is igaz a művel kapcsolatos skizofrén viszony, csak míg az előbbi inkább néplélektani, utóbbi egy ellentétes történelmi nézőpontból fakad. Hiszen hiába veszítjük el közösen a világháborút, a felbomló monarchia helyén ők új országot nyernek, mi pedig területeket (részben az ő javukra) veszítünk. Előadásunkban ezt a kettőséget szeretnénk megőrizni úgy, hogy közben nem sérül a mű alaphumora. Švejk történelmi bolyongása éppen ezért apropó lehet saját közép-európaiságunk felülvizsgálatára is.

Az előadás július 11-én, a FOKA mellett lesz megtekinthető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.