Szeged

Hamarosan a garázsunk előtt is fizetni kell a parkolásért

Hamarosan a garázsunk előtt is fizetni kell a parkolásért

Bővítik a parkolózónát is

Kovács György
4 órája
Hamarosan a garázsunk előtt is fizetni kell a parkolásért

Augusztus 1-től már saját garázsunk, illetve kapubejárónk előtt állva is fizetni kell a parkolásért. Az önkormányzat által megszavazott módosítások részleteiről a Szepark adott ki közleményt.

 

 

Igazán speciális helyzet áll elő azzal, hogy a városi rendeletmódosításnak köszönhetően fizetős várakozási övezetté válnak az útcsatlakozások is, azaz például a garázsbejárók és kapubejárók. Az ügy pikantériája, hogy a hatályos KRESZ alapján, hiába lesz fizetős parkoló az útcsatlakozás, ott továbbra is csak a tulajdonos állhat meg, valamint aki számára azt engedélyezte - azaz a tulajdonos fizethet a saját garázsa bejáróján is, aki viszont nem tulajdonos, hiába vesz parkolójegyet, az autóját elszállíthatják.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 41. § (2) bekezdés c) pontja szerint az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást az ingatlannal rendelkezni jogosult személy hozzájárulása nélkül tilos akadályozni.

Ismét bővítik a parkolózónát is, az Alsó kikötő sor, Herke utca és a szennyvíz átemelő telep közötti szakasza is a fizető parkolási rendszer kék zóna részét képezi, ahova két parkolóautomata kerül telepítésre.

Kép: Szepark

 

Német Ferenc szerint felháborító, hogy a szegediek bizalmával így élnek vissza. Mint fogalmazott lapunknak, legutóbb azzal indokolták a parkolási zónák kiterjesztését, hogy a lakosság kéri, hogy fizetős legyen, mert kevés a parkolóhely. "Ismét szövegértési gondokkal küzdenek a városházán, parkolók létesítése helyett csökkentik a parkolók számát, és emelik a parkoló díjat. Most bővítik a sarcoló területet, kíváncsian várom hogy ezt is a lakosság kérésével akarják e indokolni. Szegeden is vége a kampánynak, Botka László semmit nem ígért, így bátran növelheti a szegediek sarcolását.

Lassan már a saját udvarunkon való parkolásért is fizetni kell"

- tette hozzá az önkormányzati képviselő. 

 

Túl sokat költött az önkormányzat?

 

Farkas Levente felhívta a figyelmet, ez a határozat sem volt transzparens, nem kérdezték meg az állampolgárokat és az újabb sarcról nem is tájékoztat megfelelően a városvezetés. Kiemelte, a módosítást csak gyorsan átnyomták a bizottságokon és a közgyűlésen, még az új megalakulása előtt.

Szerinte a kapkodás oka az lehet, hogy az önkormányzat minél hamarabb bevételhez jusson, mert túl sokat költöttek el a város pénzéből a kampány alatt, valamint hogy sokan a nyaralás alatt ne is értesüljenek róla, de mire visszatérnek az emberek Szegedre, addigra már büntethetni is lehessen a saját garázsuk előtt parkoló tulajdonosokat.

A júniusban megválasztott képviselő a beállók fizetőssé tételével, valamint az Alsó kikötő sornál lévő parkolózóna bővítéssel kapcsolatban feltette a kérdést,

mi jöhet még ezután? Mekkora lesz a parkolózónák kiterjedése a ciklus végére?"

 

Jön némi engedmény is a parkolózónák mellett élőknek

Az parkoló övezet külső határát képező utcák és az övezeten kívüli, az övezet határával párhuzamos első utcák által határolt területen belül lakóhellyel rendelkező természetes személyek – mint járműüzemeltetők – a lakóhelyükhöz legközelebb eső négy, – általuk megnevezett – övezetben található utca parkolóhelyeinek igénybevételére kedvezményes lakossági bérletet vásárolhatnak a Szepark tájékoztatása szerint. Például a kék zóna határán található Hajós utcában lakóhellyel rendelkező természetes személyek.

A kék zónán belül lakóhellyel rendelkező természetes személyek kedvezményes parkolóbérletet válthatnak a lakóhelyükhöz legközelebb eső négy, általuk megnevezett utca egyikeként a lila parkolási zóna parkolóhelyeinek igénybevételére is (Torontál tér és az Alsó Kikötő sor lila zónás része).

Kedvezményes bérlet csak olyan járműre váltható, amelynek üzembentartója és tulajdonosa is természetes személy, vagy amely jármű magánszemélyként banktól lízingelt – de nem egyéni vállalkozás részeként üzemeltetett – és amely jármű üzembentartója természetes személy. A lízingelt járműre vonatkozó kedvezményes parkolási bérlet váltásakor a jogosultság igazolására a lízing szerződést a rendszerüzemeltető részére be kell mutatni.

 

Drágább jeggyel vagy bérlettel olcsóbb helyen is parkolhatunk

- A zöld zónában érvényes parkolójeggyel és bérlettel, annak érvényességi idején belül a sárga, kék és lila zónák parkolóhelyei is igénybe vehetők.
- A sárga zónában érvényes parkolójeggyel és bérlettel, annak érvényességi idején belül a kék és a lila zónák parkolóhelyei is igénybe vehetők.
- A kék zónában érvényes parkolójeggyel és bérlettel, annak érvényességi idején belül a lila zóna parkolóhelyei is igénybe vehetők.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.