Szeged

Emléktáblát avatnak Gaskó Béla tiszteletére

Emléktáblát avatnak Gaskó Béla tiszteletére

3 órája
Emléktáblát avatnak Gaskó Béla tiszteletére

Dr. Gaskó Béla természettudós, a Móra Ferenc Múzeum egykori igazgatóhelyettesének tiszteletére avatnak emléktáblát a Móra-múzeum természettudományi látványtára előtt július 19-én, pénteken 15 órakor.

 

 

Gaskó Béla 2016 novemberében hunyt el. A legendás „rovarász” egyszerre több tudományterületen alkotott maradandót. Fáradhatatlan lelkesedéssel kutatta a Dél-alföldi régió élővilágát, gyűjtötte a bogarakat, azon belül is a cincérek érdekelték leginkább. Elévülhetetlen érdeme, hogy 40 év alatt létrehozta a legnagyobb vidéki bogárgyűjteményt. Eredményeit, tapasztalatait nagyszámú publikációban és több monografikus írásban tette közkinccsé.

1974-től dolgozott a Móra Ferenc Múzeumban, 1986-ban vette át a Természettudományi Osztály vezetését. Később hosszú időn keresztül általános igazgatóhelyettesként segítette az intézmény munkáját. Életművét a szakma 2006-ban Pro Natura Emlékplakettel ismerte el, 2012-ben pedig megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést. Ásotthalom és környéke a legkedvesebb gyűjtőhelyei közé tartozott, mely nagyközség 2013-ban díszpolgárának választotta.

Az emléktábla Simor Márton szobrászművész alkotása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.