Szeged

Égő furgonban hagyta hátra az általa szállított migránsokat - 14 év fegyházat kapott

Égő furgonban hagyta hátra az általa szállított migránsokat - 14 év fegyházat kapott

2024. július 3., szerda
Égő furgonban hagyta hátra az általa szállított migránsokat - 14 év fegyházat kapott

Jogerősen tizennégy év fegyházbüntetéssel sújtott szerdán a Szegedi Ítélőtábla egy embercsempészt, aki az M9-es autóúton egy égő furgonban magukra hagyta az általa szállított határsértőket 2021 tavaszán.

 

 

A táblabíróság a férfit aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek. A határsértők szállításában neki segítő élettársát szintén bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében találták bűnösnek. A nőt négy év fegyházbüntetéssel sújtották. 

A vádlottak nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

A 21 éves férfi és 26 esztendős élettársa egy nemzetközi bűnszervezet tagjaként - fejenként 30 ezer forintért - szállított határsértőket a szerb-magyar határtól az osztrák zöldhatár közelébe 2021 februárjában. Március 1-jén is egy személyszállításra alkalmatlan teherautóval vettek fel a szerb határhoz közeli erdős területen nyolc szír állampolgárt, köztük egy kisgyereket. Az autó azonban menet közben lerobbant, a motortérből füst szivárgott ezért a vádlott félreállt az M9-es autóúton.

A helyszínre érkező rendőrök kérdésére a vádlott tagadta, hogy bármit vagy bárkit szállítana járművével. A járőrök a füst mellett égett szagot is éreztek, ezért felszólították a férfit a raktér kinyitására. Erre a vádlott azt állította, hogy a hátsó ajtó beszorult. A rendőrök nem tudták kinyitni a raktérajtót, ezért tűzoltókat hívtak a helyszínre, illetve felszólították a férfit a jármű kulcsainak átadására, ám a vádlott szándékosan beletörte a slusszkulcsot a gyújtáskapcsolóba.

A vádlott folyamatosan tagadta, hogy bármit vagy bárkit szállítana, ugyanakkor a járőrök dörömbölést és kiabálást hallottak a teherautóból. A tűzoltóknak és a határsértőknek együttes erővel sikerült kinyitniuk a hátsó ajtót és az utasok el tudták hagyni a rakteret. A történteket a pár a szalagkorlátnak támaszkodva nézte végig.

A tűzoltóknak sikerült a lángokat megfékezniük, az oltás megkezdésekor a jármű már teljes terjedelmében égett.

Döntésével a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.