Szeged

Az önkormányzat tovább drágítja a SZIN-t

Az önkormányzat tovább drágítja a SZIN-t

Idén még nagyobb lesz a városi haszonkulcs

Kovács György
4 órája
Az önkormányzat tovább drágítja a SZIN-t

A szegedi városvezetés egyre több rendezvényén erőlteti a készpénzmentességet, ez azonban nem véletlen. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a borfesztiválon mekkora tételekkel sarcolják meg a kiállítókat - és ezzel végső soron a kilátogatókat. Utánajártunk, mi a helyzet a SZIN-en.

Fotó: FestiPay Facebook-oldala.

 

Mint írtunk róla, az önkormányzati tulajdonú Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. idén is készpénzmentessé teszi a SZIN-t, és csak a FestiPay-en keresztül lesz lehetőség a fizetésre. A FestiPay Zrt. 80 millióért cserébe biztosítja majd a terminálokat, amelyeken kikötés, hogy borravaló is adható lehessen.

 

Egy hasonló rendszert láthatunk a SZIN-en, mint a borfesztiválon

- nyilatkozta lapunknak Farkas Levente, önkormányzati képviselő. Információi szerint a város a kiállítók forgalmának 23 százalékát tette zsebre tavaly, amit idén 25 százalékra emelnek. Továbbá ezen felül az előző évben a FestiPay plusz 3 százalékot vont le minden fesztiválkártyás vásárlás után, bankkártyás esetén pedig 4 százalékot - arról, hogy a FestiPay Zrt. a városhoz hasonlóan is növeli-e idén a levonás mértékét, nincs információ.

A borravalóra is van egy elég magas, 30 százalékos díj, amit levonnak a kiállítóktól

- árulta el Farkas Levente. Hozzátette, ezen felül pedig szinte mindent megadóztatnak, valamint drágán biztosítanak - még az olyan alapvetően támogatandó dolgokat is, mint a repoharakat, amiket 700 forintért adnak.

Farkas Levente szerint a piaci versenyt is megszüntették azzal, hogy kikötötték mit kell árulni és mennyiért. Ezen felül pedig megszabták azt is, honnan kell beszerezni a termékeket, amit a kiállítók elmondása szerint jóval a piaci ár felett biztosítanak számukra. Ezáltal pedig nem csak a kiállítóknak marad alacsony a haszonkulcsa, hanem a fesztiválozóknak is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk egy-egy vásárlás alkalmával.

 

Fejlesztések nélküli falunap jellegű a fesztivál

Noha az önkormányzat sokat kaszál a rendezvényszervezéssel, ennek ellenére a fejlesztések, újítások elmaradnak. Farkas Levente úgy érzi, a fesztivál leginkább már egy falunapra hasonlít, ahova az önkormányzat a pénzéhsége miatt mindent beakar zsúfolni - többek között különböző, falunapokon megszokott játékokkal, mint például az XXL, miközben a vendéglátóhelyek egymást érik, valamint a színpadok is sokszor olyan közel vannak egymáshoz, hogy az egyik koncert zavarja a másikat.

Évek óta visszatérő gond a hatalmas por, amely a hely adottsága, de lehetne javítani rajta. Ha időközönként locsolnák a helyet, akkor nem állnak vastagon a por mindenki ruházatán, a kiállítók poharain és a standokon

- mondta Farkas Levente.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.