Szeged

Így forgathatná fel a szegedi gasztronómiát a betiltott műhús

Így forgathatná fel a szegedi gasztronómiát a betiltott műhús

A Parlament betiltotta a magyarországi forgalmazást. A műhús kockázatainak ismerete nélkül minden jel arra mutat, hogy bölcs lépés volt.

Juhász Viktor
1 órája
Így forgathatná fel a szegedi gasztronómiát a betiltott műhús

November 18-án a Parlament határozott döntést hozott: törvényileg tiltotta be a műhús előállítását és kereskedelmi forgalmazását Magyarországon. Bár a technológiai fejlődés szédítő tempót diktál, a döntés mögötti óvatosság indokolt lehet: amíg nem ismerjük pontosan a hosszú távú hatásokat, talán bölcsebb, ha a laborokban egyelőre csak elméletben, nem pedig a tányérunkon találkozunk ezzel az újítással.

A világ első ipari műhúsgyára az izraeli Rehovotban. (Fotó: Future Meat Technologies)
A világ első ipari műhúsgyára az izraeli Rehovotban. (Fotó: Future Meat Technologies)

A műhús rejtélye: ugrás az ismeretlenbe?

Bár a nemzetközi sajtó hangos a laboratóriumi élelmiszerek ígéretétől – az állatjóléttől a kisebb ökológiai lábnyomig –, a tudományos konszenzus számos kérdésben még várat magára. A mostani tiltás lényegében egy „biztonsági fékezés”: 

a műhús ugyanis nem csupán egy új recept, hanem egy radikálisan új biológiai eljárás eredménye.

Bioreaktorokban, mesterséges tápoldatokon növekvő sejtkultúrákról beszélünk, amelyek élettani hatásairól nincsenek több évtizedes tapasztalataink. Vajon milyen hatással van az emberi szervezetre a növekedési faktorokkal serkentett sejtosztódás fogyasztása hosszú távon? Mivel erre a kérdésre ma még a legfelkészültebb kutatók sem tudnak 100%-os biztonsággal válaszolni, a törvényhozói óvatosság logikus lépésnek tűnik: 

ne a magyar fogyasztók legyenek a kísérleti alanyok.

Védőháló a helyi gazdaságnak

Azon túl, hogy egészségügyi szempontból sötétben tapogatózunk, a gazdasági következmények is beláthatatlanok lennének, ha a technológiát kontroll nélkül engednénk a piacra. Szeged és környéke ezer szállal kötődik a hagyományos agráriumhoz. Ha a laboratóriumi alternatívák hirtelen és szabályozatlanul jelennének meg, az olyan piaci sokkot okozhatna, amelyre a helyi termelők nincsenek felkészülve. A tiltás így időt nyer: 

időt a kutatóinak, hogy vizsgálják a kockázatokat, és időt a gazdáknak, hogy felkészüljenek egy esetleges jövőbeli fordulatra. 

Jelenleg senki nem tudja garantálni, hogy ez a technológia megváltást vagy gazdasági összeomlást hozna-e a régióba, így a „jobb félni, mint megijedni” elve érvényesül.

A tiltás igazi tétje: Lobbiharc az asztalon

A parlamenti szavazás megerősítette, hogy az ország nem hajlandó megalkudni a globális nagytőkével és a gyors profitot hajszoló lobbierőkkel szemben. A kormányzati döntés lényegében egy védőpajzsot vont a Dél-Alföld és a hagyományos magyar agrárkultúra köré. Azon spekulatív befektetők, akik a műhús technológiájában látták a jövő gyors meggazdagodásának zálogát – készek voltak feláldozni a mezőgazdasági munkahelyeket és a fogyasztók egészségügyi biztonságát –, most kivárásra kényszerülnek.

Ez a döntés egyértelmű üzenet: 

a magyar élelmiszer-előállítás nem lehet játékszer a globális tőzsdék számára. 

A helyi gazdák és a nagymúltú élelmiszer-feldolgozó vállalatok felkészülhetnek a jövőre, anélkül, hogy az agresszív, ismeretlen eredetű konkurencia azonnal felborítaná a piacot. A tiltás a józan ész, az értékalapú gazdaságpolitika és a nemzeti szuverenitás győzelme volt, amely megerősíti a fogyasztóban azt a bizalmat, hogy az asztalára kerülő élelmiszer valódi, ellenőrzött forrásból származik. Szeged és a régió most erősebben áll a hagyományai talaján, mint valaha, ellenállva a globális élelmiszeripari átalakítás kísérleteinek.

 

További híreink:

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.