Szeged

Az extrém hőség miatt van rendszeres áramszünet Szegeden

Az extrém hőség miatt van rendszeres áramszünet Szegeden

Túlterheltek a hálózatok

Kibédi Péter
3 órája
Az extrém hőség miatt van rendszeres áramszünet Szegeden

A hőmérsékleti rekordok mellett az áramfogyasztási rekordok is sorra dőlnek meg.

 

A embert próbáló hőség enyhítésére aki csak teheti járatja a légkondicionálót vagy a ventilátort. Nem csak napközben, de éjszaka is elviselhetetlen a hőség, így sokan folyamatosa, 0-24 órában bekapcsolva hagyják a készüléket. 

Ez jelentős terhet rak a magyar villamosenergia-rendszerre.

 A hőmérsékleti rekordok mellett az áramfogyasztási csúcsok is sorra dőlnek megy Magyarországon.

Az extrém meleg napokon a fogyasztási csúcsok a déli és az esti órákban jelentkeznek, csakhogy az esti órákban a megújuló források jelenléte már nem jelentős a rendszerben. A tájékoztatás szerint a rendszerterhelés csúcsértéke 6951 megawatt (mw) volt hétfőn a 19:45 és 20:00 óra közötti időszakban. ez az érték 50 mw-tal nagyobb, mint a július 10-én, szerdán regisztrált 6901 mw, amit 30,3 celsius-fok napi átlaghőmérséklet mellett mértek. Az eddig mért legmagasabb nyári rendszerterhelési értéket 2021. június 24-én regisztrálta a MAVIR, 6940 mw-ot, ennél 11 mw-tal magasabb a hétfői érték.

A szakemberek szerint 27 fokos napi átlag hőmérséklet felett minden további 1 fok emelkedés legalább 100–200 megawattal emeli meg a terhelést. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) szerint azonban megvan a szükséges tartalékkapacitás.

Az elmúlt napokban Szegeden is többször volt áramkimaradás, ami összefüggésben van a kánikula okozta rekordfogyasztással. Az energiaszakértők egybehangzó véleménye szerint magyar villamosenergia-rendszer rendkívül leterhelt, és a kapacitásai csúcsra vannak járatva. Sok esetben a hálózati elemek viszont nem bírják az extrém terhelést, meghibásodnak, ami akár hosszabb áramkimaradásokhoz is vezethet. A szakértők azt is elmondták, mivel várhatóan az extrém nyári időjárás a következő években is velünk marad, korszerűsítésre lesz szükség ahhoz, hogy a rendszer stabilan bírja a terhelést.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.