Szeged

Szegeden rendezik a Matematikai Olimpiát

Szegeden rendezik a Matematikai Olimpiát

2024. június 26., szerda
Szegeden rendezik a Matematikai Olimpiát

Idén augusztus végén Szegeden rendezik a 18. Közép-Európai Matematikai Olimpiát, amelyre mintegy száz résztvevőt várnak, köztük hatvan versenyzőt és húsz csapatvezetőt és helyetteseiket.

 

A Közép-Európai Matematikai Olimpia (MEMO) az Osztrák-Lengyel Matematikai Verseny folytatása, amelyet 1978 és 2006 között 29 alkalommal rendeztek meg. Most tíz ország vesz részt a MEMO-n: Ausztria, Horvátország, Csehország, Németország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Svájc.

A Nemzetközi Matematikai Diákolimpiához hasonlóan minden ország legfeljebb hat középiskolai diákot és két csapatvezetőt küldhet. A verseny egyik célja, hogy minél több diák szerezzen tapasztalatot nemzetközi versenyeken. A MEMO egyéni és a csapatversenyből áll, mindegyik öt órás. A feladatok "olimpiai" típusúak, jellemzően négy területre oszlanak: algebra, kombinatorika, geometria és számelmélet. Az egyéni versenyen területenként egy-egy feladatot oldanak meg a tanulók. A csapatverseny teszt nyolc feladatból áll, minden területről kettő. A teljes program egy hétig tart, mely az egyéni és csapatverseny mellett kirándulásokat, szórakozást és sporttevékenységet is tartalmaz.

A 18. MEMO fő szervezője a Bolyai János Matematikai Társulat és a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete. Pénzügyi támogatást a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kiválóság Program biztosít.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.