Szeged

Rózsaszirom borította Szörget suzombat délután

Rózsaszirom borította Szörget suzombat délután

Huszonnegyedszer ünnepelték a virágok királynőjét

Kibédi Péter
2024. június 29., szombat
Rózsaszirom borította Szörget suzombat délután

Huszonnegyedik alkalommal ünnepelték a szőregi rózsát.

 

Idén is rengetegen voltak kivácsiak a szőregi rózsaünnepre. A huszonnegyedik alkalommal megrendezett fesztiválon a hagyományiknak megfelelően felvonultak a virágba borított járművek, de bőkezűen szórták a rózsaszirmokat is.

 

 A rózsaföldek látogatása idén is ooo szerepelt a programban, Bata András nyitotta meg rózsaföldjét a látogatók előtt. Emellett második alkalommal szervezték meg a „Szedd magad rózsa” akciót.

Már hungarilum a szőregi rózsatő

A szőregi rózsatőtermesztésnek több mint százéves múltja van, az országban egyedülálló hagyományokkal rendelkezik. A rendkívül munka- és szakértelemigényes termesztés jellemzően családi gazdaságokban folyik. A Szőreg környékén termesztett rózsatövek Európa-szerte keresettek. Ennek elismeréseként a szőregi rózsatő 2012-ben bekerült az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába, valamint a Magyar Értéktárba kiemelt nemzeti értékként vették fel, 2020-ban pedig hungarikum lett.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.