Szeged

Nem sokat ajánlott kint tartózkodni Szegeden: kánikula és extrém UV-sugárzás

Nem sokat ajánlott kint tartózkodni Szegeden: kánikula és extrém UV-sugárzás

2024. június 20., csütörtök
Nem sokat ajánlott kint tartózkodni Szegeden: kánikula és extrém UV-sugárzás

Extrém, illetve nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az ország egész területén - tájékoztatta a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-t.

 

Közlésük szerint a figyelmeztetési kritériumot meghaladó extrém UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, illetve a Dél-Alföldön. Ezeken a területeket az UV-index meghaladja a 8.0 értéket, a lehetséges maximum érték pedig 8,3.

Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, ezeken a területeken az UV-index meghaladja a 7.0 értéket.

A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata javasolt.

Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, olyan bőrreakció, égés, amely 24 óra múlva is jól látható - olvasható a közleményben.

A hőmérséklet a 36 fokot is eléri Szegeden.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.