Szeged

Múzeumok éjszakája Szegeden: minden program egy helyen

Múzeumok éjszakája Szegeden: minden program egy helyen

Színes programokkal készülnek minden korosztály számára

Márton Andrea
2024. június 21., péntek
Múzeumok éjszakája Szegeden: minden program egy helyen

Országszerte közel 450 helyszínen, mintegy 2500 kulturális eseménnyel várja a látogatókat 2024. június 22-én a Múzeumok Éjszakája.

A töretlen népszerűségnek örvendő Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat az ország legnagyobb kulturális rendezvénye, amelyet minden évben a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén tartanak. A különleges este folyamán a múzeumok több száz izgalmas programmal várják az érdeklődőket országszerte, amelyek között lesznek koncertek, gyerekprogramok, tárlatvezetések, előadások, workshopok és hagyományőrző programok is. A rendezvény célja a múzeumok és a kiállítóhelyek népszerűsítése, ezért színes programokkal készülnek minden korosztály számára.

 

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA SZEGED  2024. JÚNIUS 22. (szombat)

MÁV Zrt. Szegedi Pályavasúti Területi Igazgatóság MÁV székház a Vasúttörténeti Alapítvány székhelye (6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 28-30.)

Interaktív kiállítás a Vasúttörténeti Alapítvány gyűjteményében
18:00 - 23:00
1894-ben épült Pfaff Ferenc által tervezett MÁV palota megismertetése a látogatókkal a pincétől az emeletekig.

Vonatos utazásokkal kapcsolatos filmek nonstop vetítése, gyermeksarok, vasúti mentrendek, menetjegyek interaktív kezelése, utazási kedvezmények ismertetése, utazással kapcsolatos meglepetések.
Az udvaron a kivilágított gőzmozdony virtuális üzemeltetése, a bombabiztos óvóhelyként kialakított pince rejtelmeinek bemutatása.
Az épület alagsorában a Vasúttörténeti Alapítvány gyűjteménye vasutunk ezernyiarcán keresztül lesz bemutatva, interaktív kipróbálással, különleges megvilágításban, vasúti jelzőfényekkel.
Az érdeklődők beöltözhetnek vasutas egyenruhákba. Régi induktoros telefonokon beszélhetnek, hajthatják a kézihajtányt.

MÁV Zrt. Szegedi Pályavasúti Területi Igazgatóság Területi Forgalomirányítási Csoport Szeged
6725 Szeged, Indóház tér 2.

Ismerkedés az üzemirányítással
18:00 - 22:00
Az érkező vendégek kétféle program közül választhatnak (akár mindkettőn részt vehetnek):

Szeged Nagyállomás bemutatása, történeti áttekintése, az ott zajló vasút technológiák ismertetése. Lehetőség lesz megismerkedni a vasúti járművekkel.

Bemutatásra kerül az Üzemirányítás tevékenysége, vonatközlekedés lebonyolításának tervezése, rendkívüli események kezelése, valamint Traim-Train irányitói munkahely, a KÖFI irányítók munkája.

Móra Ferenc Múzeum (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.)

Folyónk és földje
Állandó kiállítás
Természettudományi állandó kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban Máté Bence fotóival Az új állandó természettudományi kiállításunk alapgondolata városunk „főutcájához,” a Tiszához és ehhez kapcsolódóan az Alföldhöz, annak élővilágához kötődik. Ennek a területnek az izgalmas állat- és növényvilágát ismerhetik meg látogatóink: szarvasok, őzek, barna medve, farkas és további emlős- és madárfaj várja az érdeklődőket. A galérián kialakított padláson a gyógynövények használatáról kaphatnak a látogatók ismertetőt, az interaktív gyermekfoglalkoztató teremben pedig játékos formában számtalan ismerettel bővíthetik tudásukat: az égigérő fa odvaiban madaras játékok, feladványok várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

A kiállítás a Múzeumok Éjszakája programja alatt 18.00-24.00 között óránkénti tárlatvezetéssel megtekinthető.

MÓRA RENGETEG – A zöld Móra
Állandó kiállítás
Állandó kiállítás Móra Ferenc íróról, múzeumunk egykori igazgatójáról Móra varázslatos erdejében, a MÓRA RENGETEGBEN megismerkedhetünk az egyetemen földrajz-természetrajz szakon végzett író életével, a fatörzsekbe rejtett idézetek, tárgyak, képek, levelek, filmrészletek, interaktív játékok segítségével felfedezhetjük a természetszerető ember inspiráló gondolatait, elsöprő szenvedélyeit, költészetét, játékosságát, humorát, meg nem írt regényeit. Írhatunk vele szerelmes verseket, feldíszíthetjük fényképét legkedvesebb virágaival, s megtudhatjuk, milyen növény vagy állat szeretett volna lenni, ha nem embernek
születik. Találkozhatunk családtagjaival, szerelmeivel, élete meghatározó szereplőivel, fűvel, fával, állatokkal és emberekkel.
A kiállítás a Múzeumok Éjszakája programja alatt 18.00-24.00 között óránkénti tárlatvezetéssel megtekinthető.

Régi dolgok- A szögediség fundamentuma
Állandó kiállítás
Az új néprajzi kiállítás Szeged és vidéke paraszti világa, Bálint Sándor szavával a „szögedi nemzet” kiemelkedő tárgyi és szellemi örökségét mutatja be. Azokat a meghatározó, egyedi vonásokat hordozó sajátságokat, amelyek révén a város kiemelkedett a dél-alföldi városok sorából, és amelyekkel hozzájárult a magyar kultúra gazdagításához. A szegediség 20. századi fogalmát az 1879-es nagy árvizet követő újjáépítés, és a vele járó életforma váltás erősen átformálta. A nagy tanyás határral rendelkező, de már európai küllemű „palotás város” sokáig megőrizte a népélet számos évszázados gyökerű hagyományát, amelyek közül több megváltozott formában, de napjainkban is él. A tárlat ennek a kettősségnek a keretében mutatja be azokat a foglalkozásokat, eszközöket és paraszti tudásanyagot)szegedi paprika és halasbicska, papucs, gyékényfonás, napsugaras oromzat) , amely Szeged városra jellemző.

A kiállítás a Múzeumok Éjszakája programja alatt 18.00-24.00 között óránkénti tárlatvezetéssel megtekinthető.

Utazz a múltba! Szeged történeti állandó kiállítás
Állandó kiállítás
A Vár állandó kiállítása több fontos történelmi eseményt mutat be Szeged múltjából: a látogatók megismerhetik az egykori szegedi vár történetét, a boszorkányperek és betyárok világát, valamint a Nagyárvíz pusztítását.

A kiállítás a Múzeumok Éjszakája programja alatt 18.00-24.00 között óránkénti tárlatvezetéssel megtekinthető.

A jólfésültség története
Időszakos kiállítás
Az orvostudomány szerint az élet szempontjából a hajnak nincs nélkülözhetetlen szerepe, ugyanakkor testünk egyik legellenállóbb része. . Eleinte csak a férfiaknak  volt  jogosultsága, hogy otthonukat elhagyják a hajuk ápolása céljából. A városi polgárság számára a nagyvárosokban a fogyasztás új helyszínei jelennek meg: a fodrászszalonok.

A metropolisz a hely, ahol össze találkoznak azok a társadalomtörténeti folyamatok, amelyek nélkülözhetetlenek a szépségipar megteremtéséhez, majd robbanásszerű fejlődéséhez- A kiállítás arra keresi a választ, mik voltak a szépségipar fejlődésének főbb mozgatórugói, állomásai, kik voltak meghatározó szereplői.

A kiállítás a Múzeumok Éjszakája programja alatt 18.00-24.00 között óránkénti tárlatvezetéssel megtekinthető.

Munkácsy a festőzseni
Időszakos kiállítás
180 éve született Munkácsy Mihály. Az évforduló alkalmából a Móra Ferenc Múzeum a festő munkásságát mutatja be a Pákh Imre magángyűjtő tulajdonában lévő képekkel. A  kiállításon szerepelnek a Móra Ferenc Múzeum saját tulajdonú Munkácsy-festményei is, így a Honfoglalás szín- és szénvázlata, valamint a Felszolgálólány című kép is. A kiállításhoz kapcsolódik egy interaktív foglalkoztató tér, ahol a látogatók további érdekességeket, kulisszatitkokat kapnak a festőről és a műveiről.

A kiállítás a Múzeumok Éjszakája programja alatt 18.00-24.00 között óránkénti tárlatvezetéssel megtekinthető.

Romani Design Fashion Art: Aktivizmussal a tradíciókért
Időszakos kiállítás
Egyedi helyszín: Fekete ház

A Romani Design a világ első roma divatstúdiója, amelyet 2010-ben alapítottak azzal a céllal, hogy segítsék a roma közösség társadalmi és kulturális integrációját. Minőségi, kézműves termékeket készítenek: a Romani Design az első, széles körben ismert márka, amely büszkén reprezentálja a roma kultúrát, annak kapcsolódásait a magyar kultúrához.

A kiállítás koncepciójának központi eleme az aktivizmus, az aktivista művészet rétegei, hatásmechanizmusa és módszertana a divatstúdió különböző tevékenységi körein keresztül bemutatva. A kiállításban az elmúlt 13 év során bemutatott kollekciók néhány ikonikus, jellegzetes darabja látható, archív és kortárs fényképek és interaktív műtárgyleírások kíséretében. A Romani Design tervezői által létrehozott darabok, alkotások saját világnézetük manifesztumaiként jelennek meg, a látogatók számára gazdagon illusztrálva a divatban, a viseletben rejtő kommunikációs és szemléletformáló erőforrásokat. Az üzenetek többek között a társadalmi felelősségvállalás fontosságéra, a tudással járó felelősségre és az egyéni identitásban rejlő kihívásokra utalnak, illetve kifejezi az alkotók álláspontját a kulturális kizsákmányolással szemben.

A kiállítás a Múzeumok Éjszakája programja alatt 18.00-01.00 között óránkénti tárlatvezetéssel megtekinthető.

A program ideje alatt kézműves foglalkozás is várja a látogatókat.

„Lelkem műhelyéből…” Balázs János festményei
Időszakos kiállítás
Egyedi helyszín: Fekete ház

Balázs János festő, költő 1905-ben született. Kisgyermekkorában félárván maradt: ekkor költözött be a család Salgótarjánba a pécskődombi cigánytelepre, ahol maguk által tákolt putriban éltek. Komoly szegénységben nőtt fel Balázs, majd kezdett festeni és verseket írni. A hadifogságból hazatérve elvonultan élt: egyfajta remeteként folytatta munkásságát. Barátai, tisztelői vittek számára vásznat és festéket, hogy alkotni tudjon. A szegedi kiállításon különleges látványvilágú festészetét és egyedi verseit is megismerhetik a látogatók.

Múzeumok Éjszakája 2024.
18:00 - 22:00
Az előző évek hagyományaihoz hasonlóan a látogatókat a múzeumkertben felállított színpadon különféle programok várják:

18.40 - 19.10: Tiszavirág Néptáncegyesület műsora

19.30 - 20.00 Munkácsy és kora- felvonulás

20.00 – 20.10 Pavane Történelmi Táncegyüttes zászlóforgató műsora és történelmi táncok

Munkácsy-korából

20.10 – 20.20 Párbaj-bemutató

20.20 – 20.30 Suhancok-néptáncbemutató

20.40 – 21.00 Hajszobrász bemutató

21.10 – 21.40 Romani Design-Divatbemutató

21.40 – 22.00 Tűzugrás, tánc

Varga Helena Band koncertje
22:00 - 23:00

Szent-Györgyi Albert Agóra (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.)

Fényképzők 2024.
17:00 - 18:00
Rendhagyó kiállításmegnyitó a Szent-Györgyi Albert Agóra Dísztermében.

MULTIVÍZIÓ JAMBORY
18:00 - 20:30
21:00 - 23:30
Szabó András festőművész maratoni diaporáma és multivízió estje a Szent-Györgyi Albert Agórában

Magyarország egyetlen, még működő analóg multivíziója többek között képzőművészeti, irodalmi, utazási és zenei pillanatokat idéz.

1. Bábel világ – Triptichon Multivízió (30 perc)

2. József Attila – önéletrajzi ihletésű diaporáma megzenésített József Attila versekkel (20 perc)

3. Az Adria királynője: Velence (15 perc)

4. Mexikói élmények (25 perc)

5. István, a király: A Szegedi Szabadtérin 40 éve bemutatott rockopera retró pillanatai (30 perc)

6. Babits Mihály: Esti kérdés (7 perc)

MOZAIKOK VERES MIHÁLY FESTÉSZETÉBŐL
Folyamatos program 7:00 - 23:00
A Múzeumok Éjszakáján a MOZAIKOK VERES MIHÁLY FESTÉSZETÉBŐL című kiállítás látható az Agóra kiállítótermében.

Hasznos információk:

A programokról részletes információ a weboldalon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események. „EVENT@HAND MUZEJ” címen, ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is rendelkezésre áll. Mindezeken túl az esemény Facebook- és Instagram-oldalát is érdemes követni, hiszen a szervezők a rendezvényig hátralévő időszakban érdekességekkel, információkkal és értékes nyereményekkel kecsegtető játékokkal is készülnek.

A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai. A felnőtt karszalag 3000 Ft, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 1500 Ft, amely nemcsak a csatlakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK kizárólag ezen az estén üzemeltetett múzeumi buszjáratai is. A karszalagok megvásárolhatók előzetesen online, illetve a rendezvény napján a programban résztvevő budapesti múzeumokban.

Vidéken a belépőjegyek az adott intézményekben válthatók meg.

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 és a Kossuth Rádió, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.    

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.