Szeged

Kothencz János: fontos a gyermekvédelemben a szakmai diskurzus

Kothencz János: fontos a gyermekvédelemben a szakmai diskurzus

A szigorítások mellett fejlesztéseket is tartalmaz az új gyermekvédelmi törvény

2024. június 13., csütörtök
Kothencz János: fontos a gyermekvédelemben a szakmai diskurzus

Szigorításokat és fejlesztéseket is tartalmaz a kedden elfogadott új gyermekvédelmi törvény – közölte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Szegeden.

Kothencz János, az Ágota Közösség főigazgatója közölte, jövőre az egynapos tanácskozás helyett egy többnapos programhoz kötnék a szakmai diskurzust, egy nyári gyermekvédelmi szabadegyetem és konferencia formájában, szakmai workshopokkal, előadásokkal.

Hangsúlyozta, fontos a gyermekvédelemben a szakmai diskurzus, amelyen a közös gondolkodás mellett a közös problémákról is lehet szó.

Fülöp Attila az Ágota Közösség országos gyermekvédelmi konferenciájának megnyitóján elmondta, a törvénycsomag új korszakot, új szintet és új minőséget jelent a gyermekvédelemben; a szakma elmondhatja magáról: olyan szakemberek dolgoznak ott, akiknek „pecsétjük van” az alkalmasságukról.

 

Az államtitkár a szigorítások mellett ismertette a legfontosabb fejlesztéseket is

Példaként megemlítette, hogy a korábbi szabályozás szerint a gyermekvédelmi szakellátásban nagykorúvá vált fiatal felnőttek csak akkor maradhattak a rendszerben, ha a havi jövedelmük nem érte el a szociális vetítési alap háromszorosát. 

Most ezt az összeget csaknem négyszeresére emelték, azaz a 85,5 ezer forintról hozzávetőlegesen 330 ezer forint lesz.

Kitért arra, hogy a nevelőszülők finanszírozását is módosították: az új törvény szerint a nevelőszülőnek akkor is jár kiegészítő, illetve többletdíj, ha a gyermekvédelmi rendszerben lévő gyerek kollégiumba kerül. Fülöp Attila beszámolt arról is, hogy a rászoruló családok gyermekeinek járó rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság jövedelmi értékhatárát a szociális vetítési alap 225 százalékára emelték a korábbi 165 százalékról.

Az államtitkár elmondta, a mostani konferencián a szakemberek megvitatják a gyermekvédelem aktuális kihívásait, ezúttal a gyermekvédelmi szakellátásban élő fiatal felnőttekre kívánnak fókuszálni. Kiemelte, hogy az utógondozói ellátás, a felnőtté válás talán legfontosabb pontja a gyermekvédelemnek. 

Itt dől el, hogy siker koronázza-e az addig elvégzett munkát

– fűzte hozzá.

Fülöp Attila felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is működik az Apponyi Franciska Jövőműhely Program, amelynek célja, hogy a felnőtté váló fiataloknak kapaszkodót, jövőképet, munkalehetőséget tudjanak biztosítani.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök a gyermekvédelemmel kapcsolatban úgy fogalmazott, fontos a hála, a szeretet, amit a gondozók kapnak a gondozottaktól.
A „hívő ember abban az erőt adó tudatban élhet”, hogy a munkájáért, a szolgálatáért nemcsak a gondozottaktól, hanem Krisztustól is kaphat hálát, köszönetet, elismerést – mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.