Szeged

Kohári Nándor a lakossággal közösen dolgozna ki járda rekonstrukciós programot

Kohári Nándor a lakossággal közösen dolgozna ki járda rekonstrukciós programot

A közösség igénye szerint újítaná meg az utakat

Kovács György
2024. június 7., péntek
Kohári Nándor a lakossággal közösen dolgozna ki járda rekonstrukciós programot

Az ingatlan tulajdonosokkal történő egyeztetés után kezdeményezni fogom egy járda rekonstrukciós program kidolgozást - írta közösségi oldalán Kohári Nándor képviselőjelölt.

Járda állapota a 11-es körzetben. Fotó: Kohári Nándor Facebook-oldala.

 

A 11-es választókörzet, azaz Petőfitelepet, Baktót és Fodorkertet a járdák jelentős része két sorban lerakott 50x50 cm-es beton járdalapokból került kialakításra. Ezeket a járdalapokat többségében még a régi ingatlantulajdonosok rakták le, több-kevesebb sikerrel. Kohári Nándor kiemelte, a járólapok az elmúlt évtizedekben elmozdultak, megsüllyedtek, emiatt gyakori eset, hogy a járda nem védi meg a ház falát a csapadékvíztől, sőt kifejezetten rávezeti és emiatt nagymértékben hozzájárul, különösen a régi építésű, rosszul szigetelt épületek falainak vizesedéséhez. 

Az elmozdult, megsüllyedt, helyenként sérült, hiányos járólapokból álló egyenetlen járdák helyenként balesetveszélyesek, nehezen takaríthatók, főleg télen, amikor a havat kell eltakarítani. 

A képviselőjelölt megjegyezte, a fentieken túl az utcaképet is jelentősen rontják, amihez még hozzájárul az is, hogy szinte minden ingatlan rendelkezik kocsibehajtóval, amely jóval teherbíróbb anyagból, legtöbbször vasbetonból készült, nem ritkán aszfalt réteg is található a kocsibehajtón. Ezen kívül nagyon sok új beköltöző megelégelte a járdalapokkal kapcsolatos problémákat és lebetonoztatta az ingatlan körüli járdaszakaszokat. Az eredmény egy rendkívül vegyes látvány és utcakép, amelyben a járólapos járdaszakaszokat, sűrűn megszakítják a hosszabb rövidebb általában egyedi kialakítású betonozott részek.

Az ingatlan tulajdonosokkal történő egyeztetés után kezdeményezni fogom egy járda rekonstrukciós program kidolgozást, amelyben javaslatot teszünk a járólapos szakaszok kiváltására és a szilárd burkolatú járdák egységes kertvárosi kialakítására

- fogalmazott Kohári Nándor. Hozzátette, amennyiben az utcai közösség többsége ragaszkodik a megszokott járólapos járdakialakításhoz, akkor, annak felújítását, helyreállítását, a sérült hiányzó lapok cseréjét, pótlását fogja javasolni. Az integrált városrész fejlesztési projekt keretében szeretné elérni, hogy a járdarekonstrukció költségét minél nagyobb arányban pályázati forrásból tudják fedezni.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.