Szeged

Elkezdődtek Az Ezeregy éjszaka world musical próbái Szegeden

Elkezdődtek Az Ezeregy éjszaka world musical próbái Szegeden

2024. június 25., kedd
Elkezdődtek Az Ezeregy éjszaka world musical próbái Szegeden

Elkezdődtek Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István world musicaljének próbái kedden, Az Ezeregy éjszakát július 5-től, hat estén láthatja a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége.
 

 

Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója elmondta, Az Ezeregy éjszaka a fesztivál történetének legsikeresebb saját produkciója. A world musicalt a tavalyi hat teltházas előadáson 24 ezren látták, és az idei jegyek több mint 95 százaléka gazdára talált már.
    

A darabot tavaly kortárs magyar ősbemutatókén állította színpadra a fesztivál országosan elismert színészekkel, táncosokkal és a szegedi színház társulatának tagjaival

 - közölte az igazgató.

Magyarország legrégebbi és legnagyobb szabadtéri színházi fesztiváljának idén augusztus 20-án az István, a király előadásával végetérő évadára már több mint 75 ezren váltottak jegyet - tudatta a szakember. Hozzátette: a felmérések szerint a nézők kétharmada az ország más részéről vagy a határon túlról érkezik Szegedre.

A musical a csaknem kétezer éves történetfolyam legizgalmasabb arab, perzsa, indiai és kínai elemeiből építkezik. Kerettörténetében Sahriár király szerelmi bánattól szenved, míg elé nem vezetik a rabnő Seherezádét, aki - hogy életét mentse - példázatos történetbe kezd. Ebben megelevenednek a mesés kelet legendás figurái, Harún, a naiv királyfi, Jázmin, a meseszép hercegnő, Ali, az agyafúrt tolvaj, a gonosz Dzsáfár és természetesen a nagydumás Dzsinn. A musical zenéjét egyaránt jellemzik a fülbemászó, popos dallamok és a világzenei elemek.

Juronics Tamás rendező bízik benne, a darab nagyon sok előadást fog megélni. Erre enged következtetni, hogy a produkciónak már komoly rajongótábora alakult ki. A nézői visszajelzések kiemelik az előadás látványvilágát, ezzel a koreográfia és a táncosok mellett a díszleteket és jelmezeket tervező Bujdosó Nóra, valamint a fényeket és animációkat készítő Madarász "Madár" János munkáját dicsérve.
    

A táncművész, koreográfus úgy fogalmazott, szeret mesékkel dolgozni, legutóbbi munkája, a Fekete hattyú története is alapvetően egy mesén alapul.

Az Ezeregy éjszaka is olyan mint egy jó mese, a gyerekek és a felnőttek is saját szintjükön találják meg benne a nekik szóló üzenetet. Legfőbb tanulsága még is az, hogy a dolgok mélyére kell néznünk a szívünkkel, akkor láthatjuk meg az igazságot - mondta.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.