Szeged

Elhibázott várospolitika miatt csökken Szeged népessége

Elhibázott várospolitika miatt csökken Szeged népessége

Nincs perspektívája a fiataloknak Szegeden, versenyhátrányba került a város

Kibédi Péter
2024. június 6., csütörtök
Elhibázott várospolitika miatt csökken Szeged népessége

Botka László hosszú évek óta hangoztatja, hogy Szeged milyen szép és milyen jó hely, mindenki szeret itt élni és idelátogatni. A fenti állításokkal kár lenne vitatkozni, ugyanakkor a polgármester elfelejti hozzátenni, hogy a városból rengetegen el is mennek, mert jövőképet nem kapnak.

A kormány megelégelte Botka László különutas gazdaságpolitikáját, lépett, és komoly ipari beruházásokat hozott a városba

 

Az eddigi húsz helyett idén már csak tizenkilenc egyéni önkormányzati képviselő ül majd be a városi közgyűlésbe. Azért kellett átrajzolni a választási körzeteket, mert fogy a lakosság Szegedről. Az ok egyszerű: nincs jövőkép a fiataloknak Szegeden, így a tanulmányok után sokan elhagyják a várost.

 

Nincs ipar, nincs baj

Szeged polgármestere 2019-es évértékelőjében az ipari beruházásokról ezt mondta. 

Ha nincsenek nagy multik, akkor csődbe sem tudnak menni Szegeden, így pedig senki nem veszítheti el az állását

 Ezzel egy csapásra magyarázatot kaptunk a város impotens gazdaságpolitikájára. Továbbá azt, a városban egyre többször hallott tételt is bizonyítja, hogy a Szegedre települő ipari beruházásokat, élén a BYD-val, nem igazán akarta Botka László. 

A kormányzat viszont megelégelte, hogy az egykori régióközpont folyamatosan szakad le Temesvárhoz, Újvidékhez és a magyar nagyvárosok, Miskolc, Debrecen, Győr, de még a szomszédos Kecskeméthez képest, ezért döntött és ipari beruházásokat irányított Szegedre.

 Ez ellen már nem igazán tudott mit tenni Botka sem, így jó szokását tartva sajátjának adja el a sikert.

 

Visszafordítható a folyamat

Fülöp László, kormánypárti polgármesterjelölti programjának egyik legfontosabb eleme éppen az elvándorlás megállítása. Úgy véli, hogy a szegedieket lázba hozta a beruházás, ami nem csoda, mivel ehhez hasonló méretű fejlesztés utoljára talán ötven évvel ezelőtt történt Szegeden. 

Abban bíznak az itt élők, hogy a létrejövő munkahelyek mellett egy fejlődő pályára állíthatja a térség gazdaságát a BYD autógyára, hiszen az utóbbi évtizedek tapasztalata a folyamatos lecsúszás és a gazdasági eljelentéktelenedés volt. 

A szegediek remélik, hogy ez a tendencia lelassul, majd megfordul, amint a BYD vagy a Rheinmetall elkezdenek termelni”- mondta lapunknak a kormánypárti polgármesterjelölt.

A polgármesterjelölt szerint egy proaktívabb városvezetésre van szükség, hogy Szeged egy vonzó célpont legyen a beruházóknak, meg kell állítani az évtizedes lemaradást. „Komoly probléma az elvándorlás, a város egyre csökkenő megtartó képessége. Itt van a Szegedi Tudományegyetem, a térség adottságai kifejezetten jók, mégis a város képtelen hosszú távon megtartani a munkaerőt. 

A szakképzett munkaerő olyan városokat választ, ahol versenyképesebb állásokat és béreket talál. Változásra van szükség, hogy Szeged valódi nyertese lehessen az ipari beruházásoknak, és ismét régióközpontként működjön. Ehhez azonban szemléletváltásra és változásra van szükség a városházán

- fogalmazott Fülöp László.

 

Nem tesz semmit a fiatalokért a polgármester

Ugyanerre a jelenségre mutatott rá Joób Márton, független polgármesterjelölt. A ciklust még Botka László bizalmasaként kezdő, majd független képviselőként záró várospolitikus újabb nyílt levelében kifejtette, hogy egy élettől pezsgő egyetem városban élhet tizenegy gyermekével, de azt érzi, hogy a fiatalok egyáltalán nem fontosak Botka Lászlónak. „Miért nézi tétlenül azt, hogy a szegedi idősek már csak Skype nagyszülők, akik személyesen nagyon ritkán láthatják gyermekeiket, unokáikat? Tizenegy gyermekes családapaként nem tudok beletörődni ebbe a folyamatba. 

Úgy látom, Önt egyáltalán nem érdekli,  hogy évről évre szegényebb a városunk, mivel a tehetséges fiatalok munka és lakhatás híján elköltöznek innen és nem itt  alapítanak családot. Kevés ennyire nagyszerű lehetőségekkel megáldott város van Magyarországon, mint Szeged. Miért nem használjuk ki ezt?

- tette fel a kérdést, Joób Márton, amire valószínűleg a kritikát, még ha építő is, nem bíró, gőgös ember híriében álló Botka Lászlótól nem kap választ.

Joób Márton is úgy véli, hogy Szeged akkor lesz meghatározó erő az országban, ha a fiatalokra épít, és a városban megszerzett tudás helyben marad. 

Elég volt a céltalanságból, a pazarlásból, a városi vagyon folyamatos feléléséből. Szegeden egy friss, új, a fiatalokra és a családokra építő politika kell

- emelte ki a független polgármesterjelölt.

Megkérdeznénk erről Botka László véleményét is, de a polgármester nem minden szegedi polgárral áll szóba, ha valami nem tetszik neki, akkor sokszor a válasz helyett a több száz millió forintból eltartott propagandamédia cikkíróival irat lejárató cikket a témában szereplőkről.



 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.