Szeged

Családi nappal ünnepelné Szeged és Újszeged egyesülését Német Ferenc

Családi nappal ünnepelné Szeged és Újszeged egyesülését Német Ferenc

144 éve egyesült a két város

Kovács György
2024. június 5., szerda
Családi nappal ünnepelné Szeged és Újszeged egyesülését Német Ferenc

Német Ferenc már tavaly is megemlékezést tartott Újszeged és Szeged egyesülésének évfordulóján. Reményei szerint a jeles napot egy családi nappá is fejleszteni tudják.

 

 

Német Ferenc, önkormányzati képviselő emlékeztetett, Újszeged évszázadokon át egy önálló településként működött, pedig csak a Tisza választotta el Szegedtől. 

Több mint tízéves munka előzte meg azt a folyamatot, hogy 1880-ban Szegedhez csatlakozhasson ez a kiskertes rész, amely addig egy másik vármegyéhez tartozott

- mondta a képviselő. Hozzátette, ekkorra már mindenki támogatta az egyesülést, amelyet elősegített az is, hogy a Szeged belvárosának lakosainak itt voltak kertjei, itt próbáltak gazdálkodni - ezért is nevezték el Népkertnek a kiskertes területet. 

Az 1879-es árvíz volt az, amely a csatlakozásnak lendületet adott - tette hozzá Német Ferenc - hisz Szeged tragédiákból tudott mindig is építkezni. 

A katarzisok voltak azok, amelyek átsegítették a nehézségeken a várost és amiből nagyot tudott fejlődni.

Felidézte, ekkor Szeged legendás polgármestere, Pálfy Ferenc vezette a várost, akinek köszönhetjük, hogy Szeged a elnyerte a mai alakját. Német Ferenc kiemelte, az árvíz után Pálfy Ferenc hozta Szegedre a császárt, aminek a hatására tudott Európa szerte híre menni Szeged elpusztulásának, amely hatására jött az adományok és segítségek.

Ennek a lobbifolyamatnak köszönhető, hogy az akkor már több mint 10 éve próbálkozó szegediek vágya - miszerint ezt a részt Torontál vármegyétől közigazgatásilag Szegedhez csatolják - megtörténhetett. Szeged újjáépítésével együtt került sor a települések egyesülésére is, 1880. június 5-én.

Német Ferenc kitért arra is, hogy az egyesülés napján nagy ünnepet rendeztek, amelyen legendás személyek is részt vettek. Szeged és Újszeged újjáépítését pedig már úgy próbálták kialakítani, hogy azok illeszkedjenek egymás infrastruktúrájába. 

Szeretnénk Újszeged és Szeged egyesülésének megemlékezését kiterjeszteni, amelyet tavaly tartottunk meg először

- árulta el a képviselő, akinek a reményei szerint ezt a megemlékezést egy családi nappá tudják fejleszteni. Hozzátette, idén azért nem tartottak egy sütögetős, főzős rendezvényt, mert nem akarta, hogy ez a jeles nap a kampányidőszak hajrájában a politika áldozatául essen és ne legyen beskatulyázva kampányrendezvényként.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.