Szeged

A Szegedi Szerb Oktatási Központ kiépítésére több mint 1,8 milliárdot fordított a kormány

A Szegedi Szerb Oktatási Központ kiépítésére több mint 1,8 milliárdot fordított a kormány

2024. június 6., csütörtök
A Szegedi Szerb Oktatási Központ kiépítésére több mint 1,8 milliárdot fordított a kormány

A magyar kormány támogatja a szerb nemzetiségi oktatási intézmények fejlesztését - jelentette ki a szegedi beruházás kapcsán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

 

 

Soltész Miklós elmondta, a magyar kormány eddig több mint 1,8 milliárd forintot nyújtott a Szegedi Szerb Oktatási Központ épületének kivitelezésére. Azonban számos nehézség - leginkább a rossz talajminőség - akadályozta a rekonstrukció gyors és olcsó megvalósítását.

A politikus kifejtette, bízik benne, hogy az oktatási fejlesztés befejezését a szerb kormány is tudja támogatni, ahogy hasonló együttműködésre a magyarországi bolgár, horvát és szlovák közösségek esetében már volt példa. Hozzátette: arról, hogy a magyar kormány milyen forrással tudja segíteni a beruházás elkészültét a költségvetés novemberi megalkotása során születik döntés.

A kormány napokon belül 100 millió forintot biztosít a battonyai szerb iskola tornacsarnokának befejezésére. Ez a fejlesztés a szerb nemzetiség mellett a románt is érinti, mivel a tornatermet a román iskola diákjai is használják majd. Ennek megkönnyítésére jövőre egy kisbuszt biztosítanak a helyi román iskolának - közölte az államtitkár.

Soltész Miklós kitért arra is, a vajdasági magyarság megmaradása szempontjából fontos, hogy a közösség politikai képviselete miként tud együttműködni a szerb vezetéssel. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az elmúlt több mint egy évtizedben - a Kárpát-medencei magyarság számára példát mutatva - bizonyította, hogy jól politizálva, az értékek mellett kiállva eredményesen lehet részt venni a közélet alakításában, formálásában.

Az államtitkár arra biztatta a vajdasági magyarokat, hogy az európai parlamenti (EP) választásokon adják szavazatukat a Fidesz listájára. Hiszen a közösség saját maga tapasztalta meg, milyen szörnyű és milyen pusztítást okoz egy háború, ezért fontos, hogy a békességet képviselő politikusok kerüljenek az EP-be.

Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke hangsúlyozta, az oktatási intézmények fejlesztése hozzájárulhat a magyarországi szerbek identitásának megőrzéséhez, életminőségének javulásához.

A vajdasági magyarság hatalmas támogatásban részesül Magyarország nemzeti kormányának köszönhetően. A szerb kormány soha nem gördített akadályt az elé, hogy a magyar kormány támogassa a vajdasági magyarok identitásának megőrzését, intézményrendszerét, gazdasági fejlődését - közölte a pártelnök. Mint mondta, a VMSZ éppen ezért természetesnek tartja, hogy a szerb kormány segíti a határon túli szerb közösségek intézményeit.

A politikus közölte, a szerb kormányhoz fordul, hogy nyújtsanak anyagi támogatást a Szegedi Szerb Oktatási Központ befejezéséhez. Szavai szerint ez kitűnő szimbólumként szemléltetné, hogy magyarok és szerbek kapcsolata a középkor óta soha nem volt olyan magas szinten, mint ma.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.