Szeged

A Nobel-díjas Krausz Ferenc Szegeden kezdi meg magyarországi kutatásait

A Nobel-díjas Krausz Ferenc Szegeden kezdi meg magyarországi kutatásait

2024. június 17., hétfő
A Nobel-díjas Krausz Ferenc Szegeden kezdi meg magyarországi kutatásait

Az ELI-ben adták át hétfőn délelőtt Krausz Ferenc laboratóriumát. Ezzel kimondható, hogy Szegeden kezdi meg magyarországi kutatásait a Nobel-díjas fizikus, aki lézerek segítségével szeretné megvalósítani különböző betegségek korai diagnosztizálását - számol be a Délmagyar.

Fotó: Karnok Csaba

 

Az angol nyelven folyó laborátadási ünnepségen Krausz Ferenc köszönetet mondott mindazoknak, akik jóvoltából ez a projekt eljuthatott idáig. Felidézte: az alapötlet 2005-ből származik.

Cégét 2019-ben alapította, és bár a Covid hozott egy időszakos leállást, mostanra 10 ezer magyar önkéntes vesz részt a vizsgálatokban, mely a legnagyobb kutatási program Magyarország történetében - írja a Délmagyar.

A rendezvényen beszédet mondott Csák János leköszönő kulturális és innovációs miniszter, aki elsőként Szegedet méltatta azzal, hogy öt Nobel-díjasát emlegetve kiemelte: egy kisváros relatív fiatal egyetemén ritka, hogy ilyen tudás koncentrálódjon.

 Nem a pénz csinál tudást, hanem az emberek. Ezért támogatja a magyar kormány a tudományos kutatásokat. Hiszen bár munka alapú társadalomról beszélünk, a munka lehet a fizikai mellett szellemi is

 – hangsúlyozta. Hozzátette: az elmúlt két évben jelentős változások történtek a tudomány támogatásában és megtisztelőnek nevezte, hogy ennek vezetését elfogadta Krausz Ferenc.

A teljes cikk itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.