Szeged

A Munkácsy-kiállítás utolsó két darabja is megérkezett Szegedre

A Munkácsy-kiállítás utolsó két darabja is megérkezett Szegedre

2024. június 18., kedd
A Munkácsy-kiállítás utolsó két darabja is megérkezett Szegedre

Visszaérkezett Szegedre Mukácsy Mihály Honfoglalásának szín- és szénvázlata. Az Árpád fejedelmet lovon ábrázoló alkotásokat stílusosan fehér ló és lovasa fogadta a Móra Ferenc Múzeum előtt - számol be a Délmagyar.

Fotó: Török János

 

A két gigantikus remekművet Békéscsabáról hozták vissza Szegedre, mindkét alkotás a Móra-múzeum gyűjteményének része.

Szeged városa vette meg Munkácsy Mihálytól a színvázlatot. Nem volt befejezve a festmény, az alkotó ígéretet tett a befejezésére, viszont szifilisz betegséggel küzdött, megbomlott az elméje, így nem tudta befejezni. A város Munkácsy özvegyével megállapodást kötött, hogy noha nincs befejezve a festmény, mégis megveszik. Vigaszdíjul az özvegy a szénvázlatot is odaajándékozta a városnak

 – mondta el a Délmagyarnak Hegedűs Anita, a múzeum PR-referense, aki hozzátette, a szín- és szénvázlat a kultúrpalota képzőművészeti gyűjteményének legfontosabb és legrégebbi darabjai közé tartozik. 

A festmény és a szénvázlat is megtekinthető lesz a nagyszabású Munkácsy-kiállításon, amelynek kapuit június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján este hatkor tárják ki a nagyközönség előtt.

A teljes cikk itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.