Szeged

Több mint húszezer mandátumról döntenek a választók június 9-én

Több mint húszezer mandátumról döntenek a választók június 9-én

Szeged egy polgármestert, tizenkilenc képviselőt választ, és szavazhatunk az Európa Parlamenti listára is

Kibédi Péter
2024. május 20., hétfő
Több mint húszezer mandátumról döntenek a választók június 9-én

Egy hónap múlva, június 9-én több mint húszezer mandátumról döntenek a választók a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán.


A választásra jogosult 7,8 millió választópolgár mindegyike szavazhat lakóhelye polgármesterére, 3177 mandátum sorsáról döntenek a választók. A főpolgármester személyéről és a Fővárosi Közgyűlés összetételéről 1 millió 327 ezer budapesti szavazhat.

A települési önkormányzatoknál 16 735 mandátumról szavazhatnak a választók. A 3011, tízezernél kevesebb lakosú településen egyéni listán szavaznak a választópolgárok a képviselőkre, ezeken a településeken 14 528 mandátum sorsa dől el.

Szeged polgármestert választ

Szegeden öt polgármesterjelölt neve kerül a szavazólapra. A Fidesz-KDNP Fülöp Lászlót jelölte, a helyi baloldali tömörülés indulója Botka László, a Mi Hazánk Tímár Tamást ajánlja a választók figyelmébe, Joób Márton függetlenként indul, Szabó Bálint az Itt az idő mozgalom képviseletében lett jelöl. A városban tizenkilenc választókörzet van, ahol egyéni képviselőt választanak a szegediek. Minden szavazólapon szerepel majd Fidesz-KDNP, Összefogás Szegedért és a Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) jelöltje, mellettük több körzetben lesz Mi Hazánk, Itt az idő, Szögedi Polgárok Egyesülete, és független jelölt is. A legkevesebben, hatan, az 1-es körzetben indulnak. Három szervezet, a Fidesz-KDNP, MKKP és a baloldali tömörülés, az Összefogás Szegedért tudott kompenzációs listát állítani, erre azonban nem szavazunk majd. Innen a választás végeredménye alapján kerülnek a közgyűlésbe a jelöltek.

A 166, tízezernél több lakosú településen a választók az egyéni választókerületük képviselőjére szavazhatnak, országszerte 1586-ra. Az egyéni választókerületben mandátumot nem eredményező töredékszavazatok kompenzációs listákon hasznosulnak, kompenzációs listáról 621 mandátum sorsa dől el. A vármegyei közgyűlésekben 381, a Fővárosi Közgyűlésben 32 mandátum sorsa dől el június 9-én. Emellett a választók 21 magyar európai parlamenti képviselőről is döntenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.