Szeged

Több milliós támogatást kapott az USA-tól egy szegedi hírportál

Több milliós támogatást kapott az USA-tól egy szegedi hírportál

Amerikai közpénzt kaptak a politikai üzeneteik hatékonyabb eljuttatásához.

2024. május 12., vasárnap
Több milliós támogatást kapott az USA-tól egy szegedi hírportál

A szegeder.hu is ott van az USA által támogatott hét médium között.

Ingyen pénzt senkinek nem osztanak, cserébe mindig jön egy-két kérés is

 

Újra kinyílt az amerikai pénzcsap, hét magyar médiumnak fizettek több, mint 30 millió forintot, a politikai üzenetek még hatékonyabb közlésének érdekében. A nyertesek között ott van a magát függetlennek mondó Szegeder is. 

A Szabad média pályázata a Soros-hálózathoz kapcsolódó Ökotárs Alapítványhoz köthető. A tender a szintén Soros-közeli Mérték Médiaelemző Műhely és az Ökotárs Alapítvány kiírásában valósult meg az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége forrásainak felhasználásával – olvasható az alapítvány honlapján.

Azaz a médiumok, köztük a szegeder.hu, lényegében amerikai közpénzt kapnak politikai üzeneteik hatékonyabb eljuttatásához.

A nyertesek listája:
Szegeder.hu: 2,131 millió forint,
Élet és Irodalom: 4,5 millió forint,
Fókusz Stúdió: 5,194 millió forint,
Magyar Narancs: 3,826 millió forint,
Enyugat.hu: 5,187 millió forint,
Revizor Online: 4,591 millió forint
Első Pesti Egyetemi Rádió: 4,994 millió forint.

A kiírás szerint „a magyarországi országos és helyi független média támogatása, valamint a sajtószabadság védelme és erősítése” volt a pályázat célja – írja a Magyar Nemzet.

Kérdéseket küldtünk a Szegeder főszerkesztőjének, hogy milyen elvárásokat támasztottak velük szemben a pénzért cserébe, mennyire érzik etikusnak, hogy egy szuverén államban egy másik állam nézeteit hirdessék, illetve mennyire érzik magukat függetlennek. Amennyiben válaszolnak, kérdéseinkre, azt megírjuk.

Az első körben is hullottak a milliók

A pályázattal a dollármédia újabb csoportja kaphat jelentős támogatást, hiszen 2024 januárjában már eredményt hirdettek a pályázat első körében.

Akkor olyan dollármédiumok kaphattak pénzt, mint az Átlátszó.hu (9,9 millió forint), a Debreciner (9,9 millió forint), a Klubrádió (5,1 millió forint), a 444.hu (10 millió forint), a Nyugat.hu (4,9 millió forint) és a Telex (7,8 millió forint). A Magyar Narancs az első körben is nyert 9,9 millió forintot.

A pályázat kiírói ugyanaz a Soros György alapítványaihoz köthető kör volt, és a finanszírozó is az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége volt, azonban ekkor több mint 115 millió forintot osztottak szét.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.