Szeged

Múltidéző: panelbirodalom épült Szegeden +kép +videó

Múltidéző: panelbirodalom épült Szegeden +kép +videó

A legelső lakótelepi házak lassan hatvan éve épültek

Kibédi Péter
2024. május 12., vasárnap
Múltidéző: panelbirodalom épült Szegeden +kép +videó

A szegedi nagyárvíz utáni újjáépítés volt talán olyan hatással a szegedi városképre, mint a hatvanas években indult lakótelep építés. Három évtizeden át épültek a szegedi lakótelepek, a legelső házak így már majdnem hatvan évesek.

Megváltozott Szeged külvárosának látképe

 

A tarjáni lakótelepet 1965-ben kezdték építeni, de eleinte még nem vasbeton háza épültek. az első téglablokkos épületeket. A Csörlő, majd az Olajos utcában 1968-ban adták át az első téglablokkos házakat. A téglablokkos építkezés azonban nem volt elég gyors, ezért változtattak és előre legyártott vasbeton szerkezetekből, azaz panelokból kezdtek házakat építeni.

Épül a téglablokkos Olajos utca

 

A Tarján városrészben hét ütemben 7231 lakás épült,  négy-, illetve tízemeletes épületekben. Az új lakótelep tízezrek számára jelentett új otthont, még akkor is, ha a városrész infrastruktúrája és a panelházak minősége hagyott némi kívánni valót maga után.

Ameddig a gyerekek imádtak játszani az építkezés maradványain, a felnőtteknek bosszúságot jelentett a lassú tereprendezés

Rengeteg minőségi kifogás érkezett az új lakásokra. A vizesblokkban előfordult, hogy csak melegvizet kötöttek be, de volt, hogy a hideg és a meleg víz fel volt cserélve a csapon. A nyílászárók szigetelése nyáron meleget, télen hideget biztosított a lakásba, a szellőztetéshez pedig olykor ablakot sem kellett nyitni. Mégis generációk nőttek itt fel, fiatalok százai kezdték itt az életüket. Bizony ez első panellakók ma már nyolcvanadik életévüket is maguk mögött hagyták.

Épül a Kereszttöltés utca, ma már ezek  házak is az ötvenedik évükhöz közelednek

 

Tarján után nem volt megállás

Miután Tarjánban és a Tabánban épült lakások nem volt elegendőek a hetvenes években gyorsan növekvő lakosság számára, ezért nagy ütemben folytatódott a lakásépítési program. A József Attila sugárúttól a Kossuth Lajos sugárútig, a mai Makkosházán 3363 lakás épült fel, míg Újrókuson 4774, így ár több, mint hatvanezer ember élt panelban. A házakról eleinte azt mondták, hogy 30-40 évig "szavatosak", de úgy tűnik, hogy ez tévedés volt. Folyamatos odafigyeléssel modernizálják az épületeket, így várhatóan hosszú évekig jelent megoldást a lakhatásra több ezer embernek.

Ez a videó rengeteget megmutat az ötven évvel ezelőtt lakótelepi hangulatból:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.