Szeged

"Mindenféle koncepció nélkül esik neki építkezéseknek az önkormányzat"

"Mindenféle koncepció nélkül esik neki építkezéseknek az önkormányzat"

Fekete György szerint a lakókat sem vonják be a tervezésbe.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. május 31., péntek
"Mindenféle koncepció nélkül esik neki építkezéseknek az önkormányzat"

Fülöp László a Fidesz és a KDNP polgármesterjelöltje és Fekete György a 16. választókerület képviselőjelöltje tartott lakossági fórumot a Kereszttöltés utcában. Ennek apropója az volt, hogy a Kereszttöltés utca 18., és a Csaba utca 41. közötti közterületen egy sportpálya rovására parkolókat épít az önkormányzat.

Fülöp László személyesen csatlakozott Fekete György meghívására, hogy segíteni tudjon az ügyben.

 

A lakókat meg sem kérdezték

Az önkormányzat kommunikációja szerint május 14-én kezdték meg a munkálatokat, amely során egy sportpályát 22 beállásos parkolóvá alakítanak át. Arra hivatkoztak, hogy a pálya már elvesztette funkcióját, mára leginkább már csak "dühöngőként" van használva.

Ezzel viszont több probléma is van.

Az önkormányzat megszüntetett egy bekerített sportpályát, ráadásul tette mindezt úgy, hogy közmegegyezésen alapuló döntéshozatal nem történt. Továbbá Fekete György hangsúlyozta, hogy a városi élet egyik fő egészségügyi kockázata a mozgásszegény életmód, ami Szegedre is jellemző, ezért foglalkozni kell vele. Ezzel szemben megszüntetik a sportolási lehetőséget. A képviselőjelölt hozzáfűzte: pedig ezzel ellentétben több igény lenne a szabadidő eltöltését szolgáló, sportolásra alkalmas létesítményekre.

Kiemelte Fekete György, hogy mennyire is fontos lett volna, meg a helyes út az lenne, hogy közmegegyezésen, konszenzuson alapuljon egy ilyen döntés. Tehát kommunikáljon a városvezetés a szegediekkel. Meglátása és meggyőződése szerint meg kell kérdezni a lakosokat az ilyen ügyekben, és közösen kell kialakítani a lehetőleg optimális helyzetet.

Sokan fel vannak háborodva az önkormányzat döntésén.

 

Az ígéretek betartása továbbra sem erősségük

Mit is ígért ezzel az építkezéssel az önkormányzat? Azt hogy a ráépítéses módszert alkalmazzák, azaz figyelnek arra, hogy a zöldterület-veszteség minimális legyen, illetve kímélik a fák gyökereit. Fekete György információi szerint, amit a helybéliek is megerősítettek, csak ez idáig két fát vágtak ki.

A gyökérzetre nem kell vigyázni, ha fa sem marad ott: ilyen egyszerű volt ez a megoldás a városháza részéről.

 

Újabb kampányfelújítás

Fülöp László felhívta a figyelmet, hogy ez a sportpálya azért lett "dühöngő" 

mert 20 év óta nem történt itt semmi. Akár lehetett volna fejleszteni...Szerintem ezzel kellett volna foglalkozni, és nem most a választások előtt nekiugrani és ilyen beruházásokat végrehajtani.

Fekete György kitért arra, hogy látszódik városszerte, hogy látványos, szigetszerű, kisebb területeket érintő beavatkozásokat hajt végre az önkormányzat, ami mutatja, hogy

"mindenféle koncepció nélkül esnek neki építkezéseknek, semmiféle jövőbe mutató tervet nem ismerünk és nem látunk"

Ennek a térnek a másik sarkában van egy játszótér: ettől 5 méterre létesítenek most egy parkolót. Fekete György szerint ez nonszensz, főleg annak tükrében, hogy ezt a játszóteret két éve újították fel, és most hirtelen meggondolásból kialakítanak egy parkolót mellette.

 

Ismét megmutatkozott a városvezetés stílusa

A lakossági fórum elején leszögezte Fülöp László, hogy önmagában nem a fejlesztés szándékával van a baj, hanem annak módjával. A helyben lakókat ismét nem kérdezték meg, nem mutatták be az elképzeléseket.

Egy tegnapi fogadóórán a terület önkormányzati képviselője, Urbán Tamás, nemes egyszerűséggel annyit mondott az őt kérdőre vonó lakosságnak: “amennyiben nem tetszik, nem kell rám szavazni!”

"Ez a mondat jól rávilágít arra, hogy kommunikál, illetve nem kommunikál a város a lakosokkal" - mondta Fülöp László. A polgármesterjelölt azt hangsúlyozta, hogy

én egy kommunikáló várost szeretnék, olyat ami az emberekkel közvetlen kapcsolatot tart fenn.

Fülöp László elmondta, hogy érti most a város jelenlegi vezetőjét, hogy a választási kampány kapcsán az emberek közé megy,

de az a helyzet, hogy ezt öt éven keresztül kellene, folyamatosan.

Úgy gondolja ez a flegma, nagyképű stílus nem megengedhető. Kiemelte Fülöp László, hogy ők azért állnak itt, mert szolgálni szeretnék a lakosokat és nem pedig a "magas lóról beszélni velük".

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.