Szeged

Kampányfelújítás: újra jár a 4-es villamos

Kampányfelújítás: újra jár a 4-es villamos

Közel két hónap után elkészült a villamospálya

Kovács György
2024. május 18., szombat
Kampányfelújítás: újra jár a 4-es villamos

A régóta magára várató 4-es villamospálya felújítása közel két hónapnyi munkálatok után elkészült, a mai naptól újra jár a villamos.

Botka Lászlóék rendszeresen azzal az ürüggyel halasztották a felújítási munkálatokat, hogy a "kormány nem ad pénzt", illetve hogy a "városnak nincs pénze". Csodák-csodájára a választás előtt pont találtak erre keretet, ahogy több más felújításra is. Az egyszerre történő beruházásokkal pedig sikerült rendszeresen megbénítani a város közlekedését.

A mostani felújítással a korábbi 20 kilométer per órás sebességkorlátozást fel lehetett oldani, mivel a műszakilag kritikus állapotokat felszámolták. Tervezetten óránként egy alacsonypadlós PESA is közlekedik majd a vonalon.

Az SZKT 169 millió forrásból végezte el a villamospálya felújítását, ami magában foglalta a síncserét, a lekötések átalakítását és megerősítését, a vasbetonaljak megtartásával. A legrosszabb szakaszokon ágyazatcsere is történt. A 2019 előtt beszerzett használt síneket az SZKT eredetileg a 3F-es villamosvonal felújítására szánta. A Dugonics tér és a Szivárvány kitérő között 900 méteren, a Szabadkai út és Szalámigyár között 350 méteren újították fel a vágányokat. Megújultak a vágányt keresztező kapukihajtók betonburkolatai, valamint a Faragó utcai átjáró. Az átépítés nem érintette a peronokat.

A munkálatok alatt a vonal mellől 12 fát vágott ki a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft., melyeket ígéretük szerint 60 fa ültetésével pótolnak ősszel.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.