Szeged

Javában zajlik a Dóm téri építkezés a Szegedi Szabadtéri Játékokra (galéria)

Javában zajlik a Dóm téri építkezés a Szegedi Szabadtéri Játékokra (galéria)

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. május 30., csütörtök
Javában zajlik a Dóm téri építkezés a Szegedi Szabadtéri Játékokra (galéria)

Már épül a Szegedi Szabadtéri Játékok színpada és nézőtere a Dóm téren. A fesztivál idei programján sorsfordító történetek szerepelnek, többségében magyar szerzők műveit láthatja majd a közönség - közölte Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója.

 

Már 68 ezer belépőt váltottak

A színházi szakember elmondta, tavaly több mint 62 ezer néző látta a fesztivál előadásait. Idén a nagyobb kínálatnak és változatos programnak köszönhetően - harminchét estén húszféle produkciót játszanak majd - már 68 ezren váltottak belépőt valamelyik előadásra.

Az ország legnagyobb és legrégebbi színházi fesztiválja a turizmus szempontjából is meghatározó, a nézők között végzett kérdőíves felmérések szerint kétharmaduk az ország más részéből vagy a határon túlról érkezik Szegedre - emelte ki a főigazgató.

 

Színes a kínálat

Az évad a Szegedi Szimfonikus Zenekar hagyományos ajándékkoncertjével indul június 24-én. Az esten Giacomo Puccini mintegy félévszázados pályafutásának legemlékezetesebb operáiból csendülnek fel részletek. Június 28-án ismét a szegedi zenekar lép színpadra. Az együttes Péter Bence mára világhírűvé vált zeneszerzővel, zongoraművésszel a klasszikus, a pop és a rockzene határait feszegető feldolgozásokat játszik majd.

Július első két hétvégéjén hat estén újra látható Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István - tavaly a Dóm téren kortárs ősbemutatóként Juronics Tamás rendezésében színpadra vitt - world musicalje, az Ezeregy éjszaka.

Az évad új saját produkciójaként Lévay Szilveszter és Michael Kunze musical remekét, a Rebeccát tűzik műsorra július utolsó és augusztus első hétvégéjén. Daphne du Maurier magyarul A Manderley-ház asszonya címen megjelent regényének feldolgozását először mutatják be szabadtéren.

Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódva Szörényi Levente és Bródy János rockoperája, az István, a király érkezik a Dóm térre első szegedi bemutatása után negyven esztendővel, Novák Péter rendezésében, Tóth Kázmér kifejezetten a Dóm téri nagyszínpad adottságaihoz tervezett díszleteivel, újszerű koncepcióban.

 

Egy komplett színház épül fel

Várkonyi Miklós, a Szegedi Szabadtéri Játékok műszaki vezetője elmondta, a Dóm téren évről évre egy komplett színházat építenek föl néhány hét alatt csaknem kétezer négyzetméteres színpaddal, négyezer férőhelyes nézőtérrel, világítótornyokkal, kiszolgálóhelyiségekkel, ahol fodrászok, sminkesek, kellékesek, öltöztetők segítik a produkciók létrejöttét.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.