Szeged

Hatalmas siker volt a Krisztus oratórium ősbemutatója

Hatalmas siker volt a Krisztus oratórium ősbemutatója

2024. május 28., kedd
Hatalmas siker volt a Krisztus oratórium ősbemutatója

Világpremier részesei lehettünk tegnap este a Magyarok Nagyasszonya-székesegyházban.

 

 

Lorenzo Perosi olasz pap igen termékeny zeneszerzőként számos misét és oratóriumot komponált. 

A Krisztus életét hűségesen követő hét, teljes estét betöltő, összesen 13 órás zenei anyagából, Davide-Kristof Acs feldolgozásában és dramaturgiai szerkesztésében egy előadható, 75-80 percnyi, új mű jött létre,

amelyben Perosi-oratórium megragadó pillanatai új formát találtak. Megváltás elbeszélése három jelenetben és hét képben megfogalmazva nem időrendben történik, hanem Krisztus a keresztút alatt és a keresztre feszítés óráiban emlékezik vissza emberi léte legjelentősebb személyeire és eseményeire, maga előtt látva, újraélve azokat. A zenei anyagot Ács János lektorálta.

A zeneszerző születésének 150. évfordulójának tiszteletére készült feldolgozást nem Olaszországban, hanem Szegeden, a székesegyházban mutatták be először.

A darabot Rátóti Zoltán rendezte és narrátorként is őt hallhatta a közönség. Krisztus szerepét Molnár Levente énekelte, Mária Magdolnáét Kolonits Klára, Szűz Máriáét Kriszta Kinga, Gábriel arkangyalét Szemere Zita alakította, az első történész szerepében Antoni Norbertet, a II. történészében Kovács Gábort hallhatta a közönség. Az ősbemutatón közreműködő Szegedi Szimfonikus Zenekart és a Vaszy Viktor Kórust Ács János dirigálta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.