Szeged

Fülöp László szerint a jelenleginél aktívabban kell lobbizni, hogy Szeged sikeres legyen

Fülöp László szerint a jelenleginél aktívabban kell lobbizni, hogy Szeged sikeres legyen

A Modern Városok Program után a városnak fizetnie kell a teszetoszasága miatt

Kibédi Péter
2024. május 1., szerda
Fülöp László szerint a jelenleginél aktívabban kell lobbizni, hogy Szeged sikeres legyen

Bár Szeged is sokat nyert a Modern Városok Programjával, a Botka László irányította város egy csomó pénzt kidobott az ablakon.

 

A megváltozott gazdasági környezet miatt a kormány úgy döntött, hogy befejezi a sikeresen futó Modern Városok Programot. Az elmúlt évtizedek legnagyobb településfejlesztési programjából hazánk legtöbb települése rengeteget fejlődött, a kormány által biztosított forrást is felhasználta a többség.

„Óriási bajban lehetnek azok a megyei jogú városok, amelyek politikai okokból nem használták fel a Modern Városok Program (MVP) forrásait”

- jelentette ki Fülöp László péntek délutáni sajtótájékoztatóján, amit a 16-os körzetben induló Fekete Györggyel közösen tartott a Pick Aréna előtt.

A polgármesterjelölt elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László polgármester még 2017-ben állapodott meg a dél-alföldi megyeszékhely Modern városok programjáról, amely tartalmazta a keretösszeget és a megvalósítandó feladatokat.

„Szegeden csak töredéke valósult meg a Magyar Városok Programból”

- vonta meg a szomorú mérleget Fülöp László. Most ebből lehet baj, figyelmeztetett a polgármesterjelölt. A Magyar Közlönyben korábban megjelent jogszabály szerint ugyanis az előlegként kifizetett, de fel nem használt pénzt vissza kell fizetni az államkasszába. Szeged mellett a szintén baloldali, egykori Jobbikos Mirkóczki Ádám által vezetett Egernek is fizetési kötelezettsége lesz.

A programban Szeged is fejlődött, de a beruházások döntő többségét nem a város teszetosza vezetősége, hanem a kormányzati szereplők munkája tette lehetővé. Ilyen volt a Pick Aréna, a Tiszavirág Sportuszoda, vagy a tramtrain beruházás. Fülöp László a legnagyobb problémát abban látja, hogy a szegedi önkormányzat és a kormányzat között minimális a kommunikáció. 

Mi is megírtuk többször, hogy Botka László többnyire gőgösen és dacból elzárkózik a minisztériumokkal való tárgyalásoktól, nagyon hosszú idő óta a BYD volt az első olyan projekt, amiben közvetlen feladatot vállalt, tegyük hozzá, kimozogni sem tudott volna előle.

„Botka László polgármester egyáltalán nem egyeztet a fejlesztésekről, csak Nagy Sándor alpolgármester. A fejlesztési projektek tervezésének koordinálása minden esetben, ugyanis a város vezetőjének a feladatai közé tartozik, neki kellene ezekről rendszeresen tárgyalnia. Ezzel a hozzáállással komoly hátrányba kerül Szeged a többi megyei jogú várossal szemben”

- szögezte le a polgármesterjelölt.

Fülöp László kiemelte, hogy ezen könnyen lehetne változtatni, mert a kormány részéről megvan a törekvés az együttműködésre, ráadásul egy jól lobbizó országgyűlési képviselő, Mihálffy Béla is segít mindenben. 

„A szegedi városvezetősége  nem hajlandó élni a lehetőségekkel, nem kommunikál, nincs lobbierő valamint nincs meg a kellő akarat a projektek megvalósítására”

- zárta mondandóját Fülöp László.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.