Szeged

Elítéltek egy halálos tömegszerencsétlenséget okozó belga embercsempészt

Elítéltek egy halálos tömegszerencsétlenséget okozó belga embercsempészt

2024. május 8., szerda
Elítéltek egy halálos tömegszerencsétlenséget okozó belga embercsempészt

Jogerősen nyolc év fegyházbüntetéssel sújtott szerdán a Szegedi Járásbíróság egy belga embercsempészt, aki 2022 elején halálos tömegszerencsétlenséget okozott a Csongrád-Csanád vármegyei Forráskúton.


 

A jelenleg 26 éves férfit bűnszervezett tagjaként elkövetett, minősített embercsempészés bűntettében, valamint halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság. A férfi nem bocsátható feltételes szabadságra.

A vádlottat nyolc évre eltiltották a közúti járművezetéstől és tíz évre kiutasították Magyarország területéről.

A korábban már büntetett, ételfutárként dolgozó férfi 2022-ben egy nemzetközi, embercsempészettel foglalkozó bűnszervezethez csatlakozott, feladata volt a társai által Szerbiából átkísért határsértők továbbszállítása az Európai Unió belseje felé. Megbízói utasonként 300 eurót ígértek neki a szállításért. Február 16-án két csoportban 28 határsértőt vett fel a társai által Belgiumban bérelt, általa vezetett furgonba. Az utasok beszállásáról videófelvételeket készített, amit feltöltött a bűntársaival közösen, a bűncselekmények szervezéséhez használt WhatsApp csoportba.

A tehergépkocsi szellőzés nélküli, zárt rakterében egy utasra kevesebb mint fél légköbméter levegő jutott, az utasok csomagjaikkal egymáshoz préselve fértek csak el, nehezen kaptak levegőt. A vádlott járművével Forráskút belterületén 80 km/h körüli sebességgel hajtott, de egy T-alakú útkereszteződéshez érve csak későn vette észre, hogy nem tud egyenesen továbbmenni, így megpróbált balra befordulni, de a nagy sebesség miatt előbb egy vasbeton villanyoszlopnak, majd egy virágüzlet falának ütközött.
    

A balesetben egy ember meghalt, egy utas maradandó fogyatékosságot okozó, tizenkilencen súlyos, heten könnyű sérülést szenvedtek.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte, hogy a bűnösségét beismerő férfi elfogását követően együttműködött a bűnszervezet tagjainak azonosításában, a Belgiumban működő csoport tevékenységének felszámolásában. A bíróság figyelembe vette azt is, hogy a balesetben a férfi maga is súlyosan megsérült.

A vádlott kérte, hogy büntetését hazájában tölthesse le.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.