Szeged

A szegedi sportélet legkiemelkedőbb egyéniségeit díjazták

A szegedi sportélet legkiemelkedőbb egyéniségeit díjazták

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. május 16., csütörtök
A szegedi sportélet legkiemelkedőbb egyéniségeit díjazták

Szeged Napja alkalmából, a Díszközgyűlésen osztották ki a díjakat.

Fotó: DM / Karnok Csaba

 

Szeged mára a Dél-Alföld sportközpontjává vált, köszönhetően az elmúlt évek jelentős sportinfrastruktúra-fejlesztéseinek is, ami a magyar kormány hathatós támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg. A Szent Gellért Fórum, a Tiszavirág Sportuszoda és a Pick Aréna megépítése és átadása mind-mind jelentős kormányzati forrásból születhetett meg.

Mindezek mellett mindig is hatalmas hagyománya volt a tömegsportnak Szeged városában.

A közgyűlés döntése szerint 2024-ben a Szeged Sportolója-díjat a Haász SZUE úszója, Pádár Nikolett, és a Szegedi Vízisport Egyesület kajakozója, Nádas Bence kapta. Szeged Sportjáért-díjat kapott Varga Ágnes, a polgármesteri hivatal nyugalmazott ügyintézője, valamint Blum László, a Szeged Bokorugró Tájfutó Sportegyesület edzője.

 

A Szeged Sportolója-díj kitüntetettjei

Szeged Sportolója-díjat, azok kapnak, akik országos és nemzetközi szinten kiemelkedő eredmények elérve öregbítik Szeged hírnevét. Két sportolót talált méltónak erre a címre a közgyűlés: Pádár Nikolett és Nádas Bence személyében.

Személyesen egyikük sem tudott jelen lenni az olimpiai felkészülés miatt. Előbbi helyett édesanyja, utóbbi helyett Petrovics Kálmán, az MVM Szegedi Vízisport Egyesület elnöke vette át a kitüntetést.

Pádár Nikolett olimpiai kvótával rendelkezik 200 méter gyorson, mely versenyszám döntőjében a hatodik helyen zárt a dohai vizes világbajnokságon. Ötéves korában kezdte az úszást a Szegedi Úszó Egyletben, 17 éves korára nemzetközi szinten ért el jelentős eredményeket. A Tömörkény-gimnázium tanulója Nikolett, aki 2023-ban az MTI választásán az év úszója lett, továbbá a Magyar Úszó Szövetség az év legeredményesebb ifjúsági korú úszónőjének választotta a szegedi sportolót.

A Pádár Nikolett, Ábrahám Lilla Minna, Molnár Dóra, Késely Ajna összeállítású 4x200 méteres női gyorsváltó a nyolcadik helyen végzett a dohai úszó-világbajnokság döntőjében, a párizsi olimpiára pedig kvalifikálták magukat.

Legfőbb eredményei:
Eb: 1 bronz
Ifjúsági Vb: 5 arany
Ifjúsági Eb: 10 arany, 2 ezüst, 3 bronz

Nádas Bence kajakozó háta mögött már számos siker áll, mind korosztály, mind felnőtt sportpályafutása során: olimpiai negyedik hely és világbajnoki cím. A 2014-es szegedi ifjúsági világbajnokságon kajak egyes 200 méteren aranyérmes lett, később a felnőtt világbajnokságon a 4x200 méter váltót  is megnyerte. Ezzel 18 évesen minden idők legfiatalabb felnőtt világbajnoka lett.

A 2020. évi nyári olimpiai játékokon kajak kettes 1000 méteren Kopasz Bálinttal a 4. helyen végzett, kajak négyes 500 méteren 7. lett a magyar csapat tagjaként. Szintén részt vesz a 2024-es párizsi olimpiai játékokon.

Legfőbb eredményei:
Vb: 2 arany, 3 ezüst, 1 bronz
Eb: 4 arany, 1 bronz
Ifjúsági Vb: 1 arany, 2 ezüst

 

A Szeged Sportjáért-díj kitüntetettjei

Ebben a kategóriában azokat tüntetik ki, akik a szegedi sportéletben végzett munkájukkal hozzásegítettek szegedi sportolókat kiemelkedő országos és nemzetközi sikerekhez. Szintén két személy kapott díjat a ceremónián:  Varga Ágnes, a polgármesteri hivatal nyugalmazott ügyintézője, valamint Blum László, a Szeged Bokorugró Tájfutó Sportegyesület edzője.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.