Szeged

A fény napját köszöntik Szegeden

A fény napját köszöntik Szegeden

2024. május 14., kedd
A fény napját köszöntik Szegeden

Interaktív tudományos bemutatókkal, látványos kísérletekkel, izgalmas előadásokkal köszöntik a fény napját a szegedi ELI ALPS lézeres kutatóintézetben csütörtökön este.

 

2015-ben világszerte nagy sikerrel ünnepelt fény nemzetközi évét követően az UNESCO általános konferenciáján született döntés értelmében 2018-tól ünneplik világszerte a fény nemzetközi napját. Azért május 16-ra esett a választás, mert 1960-ban Theodore Maiman amerikai mérnök és fizikus ezen a napon végezte az első sikeres kísérletet az általa épített lézerrel.

Theodore Maiman munkásságát ugyan nem ismerték el Nobel-díjjal, de a lézerfizikában azóta többen kiérdemelték ezt az elismerést. Közöttük van a 2018-as év egyik fizikai Nobel-díjasa, Gérard Mourou, aki 2005-ben először javasolta az ELI (Extreme Light Infrastructure) létrehozását.

 A francia tudós, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora gyakori vendég az ELI ALPS-ban. A tavalyi fizikai Nobel-díjasok közül Krausz Ferenc és Anne L'Huillier - az ő eredményeik alapozták meg az attoszekundumos fizikát -, szintén számos szállal kapcsolódik a szegedi intézethez.

Az ELI ALPS csütörtöki rendezvényén látványos kísérletekkel, érdekes előadásokkal, interaktív tudományos bemutatókkal, vezetett látogatásokkal várják az érdeklődőket. 

A vendégek néhány órára, egy izgalmas játék erejéig Nobel-díjas tudóssá válhatnak. A "kutatói pálya" első állomásán biztonsági képzésen kell részt venniük, ezen kipróbálhatják a lézervédelmi szemüvegeket, tesztelhetik a sugárvédelmi műszereket és környezetvédelmi és környezettudatosságra fókuszáló teszteket tölthetnek ki. Majd beöltözhetnek a tisztatér-ruhákba, ezt követően megismerkedhetnek az intézet lézereivel, VR-szemüveg segítségével virtuális laborban tevékenykedhetnek, ultragyors folyamatokat figyelhetnek meg, alkatrészeket simogathatnak, betekinthetnek a fény hullámtermészetének rejtelmeibe és egyszerű optikai rendszereket állíthatnak össze.

A játékon való részvételtől függetlenül is látogatható programok között szerepelnek a lézerfizikáról szóló előadások, a kutatóintézet épületét bemutató vezetett séták is. Az állomásokat végigjáró játékosok elkészíthetik saját kutatási jelentésüket, melyet publikálhatnak is.

A nyolcéves kortól ajánlott, díjmentes programok egy részén - így a központ épületét bemutató vezetett túrákon - való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.